Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Léto v Olomouci zaplní koncerty a filmy. Zaparkuj nabídne třicítku akcí

Koncerty, filmové večery pod širým nebem, literární besedy, ale i řadu doprovodných programů nabídne během nadcházejících tří měsíců univerzitní iniciativa s názvem Zaparkuj. Ta již sedmým rokem oživuje během léta olomoucké parky a další veřejná prostranství. Dohromady je v plánu 28 akcí.

Akce se budou odehrávat v Bezručových a Smetanových sadech, ale i na nádvoří Zbrojnice, na parkánech Konviktu, v areálu letního kina a v proluce Muzea umění.

"Akce plánujeme od 10. června do poloviny září, do začátku semestru. Celou akci završíme čtyřdenním programem na uvítání nových studentů a začátku snad už normálního akademického roku. Během následujících tří měsíců nabídneme Olomoučanům nejen koncerty v parcích a filmové projekce, ale nově i literární besedy se spisovateli, kteří jsou našimi absolventy," uvedl koordinátor iniciativy Ondřej Martínek.

Program otevře už ve čtvrtek Zaparkuj Fest! v Bezručových sadech s koncertem jesenického písničkáře Zapomělsem, v letním kině čeká návštěvníky promítání oceňovaného dánského snímku Chlast. O den později zve iniciativa na Festival Michalský výpad, který se letos uskuteční na parkánech Konviktu. V polovině června se program přesune na nádvoří Zbrojnice, kde se plánují živé koncerty i filmové projekce pod širým nebem. 

Letošní novinkou Zaparkuj jsou podle Martínka dva třídenní festivaly. "První se uskuteční 22. až 24. června na parkánu Konviktu, kde během tří dnů v divadelním šapitó nabídneme denně koncerty a after party, vystoupí například olomoucká kapela Dirty Old Dogs, písničkář Thom Artway či kapela Květy. Dojde i na univerzitní kvíz pod širým nebem a na literární besedu s Lucií Faulerovou. To samé se poté bude opakovat 22. až 24. července," doplnil Martínek. Program zájemci najdou na webu.

Šumperský Dům kultury chystá po uvolnění opatření tradiční festival Špek

Šumperský Dům kultury chystá festival Špek, který navazuje na předchozí ročníky představující každoročně v Šumperku umělce spjaté s tímto regionem. V reakci na rozvolnění vládních opatření je v plánu například v červnu venkovní koncert s názvem Špek...

Za iniciativou Zaparkuj - oživení parků v Olomouci stojí Univerzita Palackého, právě studenti tvoří hlavní část organizačního týmu. Testovacím kolem se stal majáles v roce 2014, který do parků mířil i v následujících letech.

"Zaparkuj mělo původní cíl oživit olomoucké parky, ale poslední roky je to spíše o oživování veřejného prostoru ve městě a využívání netradičních míst, prostřednictvím kterých chce univerzita během letních měsíců oživit město," dodal Martínek.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Zaparkuj

Štítky Zaparkuj, divadlo, film, kultura, Univerzit Palackého, Olomouc, parkování, koncert, Muzeum umění Olomouc, Lucie Faulerová, Thom Artway, muniční sklad, nádvoří, Univerzita Palackého v Olomouci, Dirty Old Dogs, Chlast

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léto v Olomouci zaplní koncerty a filmy. Zaparkuj nabídne třicítku akcí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.