Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Arcibiskupský palác otevírá své vzácné sbírky. Představí tři sta let historie

Do třísetleté historie uměleckého sběratelství olomouckých biskupů a arcibiskupů mohou nahlédnout návštěvníci olomouckého Arcibiskupského paláce. Ve slavnostním sále je unikátní výstava s názvem K oslavě a potěše. Návštěvníci uvidí například slonovinové řezby z takzvaného Prečanova pokladu.

"Na výstavě jsou představena díla spjatá se sběratelstvím olomouckých biskupů a arcibiskupů od druhé poloviny 17. století do první poloviny 20. století. Jsou zde vyzdviženi nejvýznamnější sběratelé, od zakladatele sbírky Karla z Lichtensteinu-Castelcorna, Bedřicha z Fürstenbergu, Theodora Kohna a Leopolda Prečana. Biskupové jsou představeni nejen obrazovými sbírkami, ale i předměty ze sbírek uměleckého řemesla," řekla kurátorka výstavy Gabriela Elbelová.

Návštěvníci mohou mezi obrazy, které jsou rozděleny podle jednotlivých sběratelů, spatřit i unikáty, jako je obraz předního představitele a zakladatele boloňské malířské akademie Annibala Carraciho Latona a sedláci či obraz Davida rozjímajícího nad Goliášovou hlavou od italské raně barokní malířky Artemisii Gentileschi z počátku 17. století. Oba podle kurátorky patří mezi špičková díla z původní sbírky Karla z Lichtensteinu-Castelcorna (1624 - 1695), který na olomoucký stolec usedl roku 1664.

Nechybí například ani poutavá kolekce vlámských obrazů ze sbírky arcibiskupa Leopolda Prečana. Na výstavě jsou k vidění i porcelánové exponáty či ukázky z výjimečné sbírky zbraní, která se podle odborníků prezentuje velmi málo. K vidění je například turecký štít, který byl podle kurátorky pravděpodobně ukořistěn po vítězné bitvě u Vídně v roce 1673.

"Je to používaný štít s několika průstřely. Těch trofejí po vídeňské bitvě bylo posbíráno mnoho a staly se součástí šlechtických sbírek," doplnila Elbelová.

Část obrazů je Arcidiecézního muzea v Olomouci a Kroměříž

Návštěvníky zaujmou i slonovinové řezby z takzvaného Prečanova pokladu, což byla sbírka, kterou nakoupil Leopold Prečan ve 20. a 30. letech 20. století a obsahuje kolem 400 kusů slonoviny evropské i mimoevropské provenience. Velkou část z nich představuje japonská kolekce.

"K vidění jsou například drobné řezby, takzvané necuké, které byly součástí pánského oděvu a sloužily jako knoflíky," doplnila kurátorka.

Část obrazů ze sběratelské kolekce olomouckých biskupů pocházejí z Arcidiecézního muzea v Olomouci a Kroměříži, které jsou však nyní kvůli rekonstrukcím uzavřeny návštěvníkům, což bylo i jedním z důvodů uspořádání této výstavy.

"Kromě těchto dvou veřejných expozic jsou zde vystaveny i obrazy přímo z Arcibiskupského paláce, které jsou sice známy, ale běžně je návštěvníci nemohou vidět. Skladba je tak velmi pestrá a skutečně ojedinělá," řekla kurátorka. Galerie bude otevřena do 28. září.

Památky olomouckého arcibiskupství se již připravují na zahájení sezony

Na sezonu a další vlnu uvolnění vládních opatření se již připravují památky olomouckého arcibiskupství na území Olomouckého a Zlínského kraje. Arcibiskupský zámek v Kroměříži či Arcibiskupský palác v Olomouci chtějí návštěvníky přivítat i řadou...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Arcibiskupský palác/Dominik Novak

Štítky Arcibiskupský palác, výstava, Olomouc, olomoucký biskup, historie, Leopold Prečan, Theodor Kohn, palác, slavnost, Bitva u Vídně, Kroměříž, sběratelství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Arcibiskupský palác otevírá své vzácné sbírky. Představí tři sta let historie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.