Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

Prostějov v sobotu opožděně oslaví 630 let od povýšení na město

O tomto víkendu si Prostějované připomenou 630 let od povýšení Prostějova na město. Ačkoliv kulaté výročí bylo již loni, oslavy musela radnice kvůli epidemii několikrát posunout a nakonec úplně zrušit. Hlavní prostějovské náměstí v sobotu odpoledne přivítá rytíře, šermíře nebo středověkou hudbu.

"V sobotu 26. června začne program úderem třinácté hodiny odpolední. Končit budeme v devět hodin večer. Prakticky celé odpoledne bude nabito kulturními a zábavnými akcemi. Náměstí obsadí rytíři, šermíři, středověká hudba, poslechnout si zájemci budou moci například i povídání prostějovského kata,“ prozradila náměstkyně primátora Prostějova opdovědná za kulturu Milada Sokolová.

Oslavy zahájí příjezd Jošta Moravského, vystoupí také bubeníci, vyvolávači a dvorní dámy, na programu je koncert Bohemia Bards, šermířské a divadelní představení Barbaři a na závěr koncert středověké rockové kapely Clamortis.

"Všechny akce proběhnou za dodržení aktuálně platných epidemiologických opatření," upozornila náměstkyně Sokolová.

Privilegium výročního trhu platí od roku 1390

Historie osídlení lokality, kde dnes leží Prostějov, sahá až do neolitu do období pěti tisíc let před Kristem. První raně středověká osada vznikla patrně v prostoru dnešního Petrského náměstí a ulice Újezd. Trhová ves se pak v místě hlavního náměstí vyvíjela od poloviny 13. století.

V roce 1141 lze najít první historickou zmínku o vesnici Prostějovice, o 100 let později zde pobývali král Přemysl I. a moravský markrabě Vladislav Jindřich. Prostějov je uváděn jako trhová ves s mýtem a později jako městečko. Ve 14. století ho získali páni z Kravař a připojili k plumlovskému panství.

Privilegium výročního trhu, což znamenalo faktické povýšení na město, Prostějovu udělil v roce 1390 markrabě Jošt.

Kolem 1200 stran a 600 fotografií má rukopis dějin města Šternberka

Rukopis o dějinách města Šternberka, který zpracovali historikové z olomoucké Univerzity Palackého, je hotový. Obsahuje celkem 1200 normostran a více než 600 fotografií. Unikátní kniha bude čtenářům k dispozici na jaře příštího roku, a Šternberk tak...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky 630, výročí, povýšení, město, historie, Prostějov, Jošt Moravský, rytíř, středověká hudba, šermíř, slavnost, Vladislav Jindřich, koncert

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov v sobotu opožděně oslaví 630 let od povýšení na město  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.