Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Muzeum Komenského výstavou Mezi mraky připomíná historii přerovského letectví

Muzeum Komenského v Přerově otevřelo výstavu o více než stoleté historii přerovského letectví. Výstava také vzdává hold jednomu z nejvýznamnějších přerovských rodáků, armádnímu generálovi a leteckému maršálovi RAF Karlu Janouškovi, od jehož úmrtí uplyne na podzim 50 let.

Výstava nese název Mezi mraky: 110 let přerovského letectví. V prostorách přerovského zámku, kde muzeum sídlí, bude do konce října.

"Návštěvníci budou moci spatřit celou řadu historických fotografií, ale i trojrozměrných artefaktů, které sloužily jako součást letecké výzbroje a výstroje, a také některé součásti skutečných letadel, pocházejících zejména z v regionu havarovaných strojů," uvedli kurátoři výstavy Aleš Drechsler a Petr Sehnálek.

Příznivci letecké historie v prostorách muzea najdou například i takové zajímavosti, jako je originální vystřelovací sedačka či přídavná nádrž z letounu L-29 Delfín, výškový anti-G oblek či helma pilota proudového stíhacího letounu.

Významnou součást výstavy představuje také kolekce více než sedmi desítek plastových modelů letadel, jejichž předlohy brázdily přerovské nebe. Modely pocházejí od modelářů ze zájmových modelářských klubů či od jednotlivců. Nejvíce modelů, přes čtyři desítky, zapůjčily na výstavu členové tovačovského a olomouckého klubu plastikových modelářů.

Počátky historie letectva v Přerově sahají až do roku 1911, kdy na tehdejším vojenském cvičišti u Jezdeckých kasáren v Bochoři přistál Jan Kašpar se slavným letounem Blériot. Letiště se začalo budovat ve třicátých letech minulého století, ale největší rozmach byl zaznamenán až po druhé světové válce, kdy v Přerově působil bombardovací a letecký pluk a pak také stíhací letouny.

Vrtulníková základna vznikla v roce 1994 a definitivně zanikla k 1. lednu 2014. Armáda se odtud postupně přestěhovala do Náměště nad Oslavou. O rok dříve zaměstnávala přes 700 vojáků. O stěhování 23. základny vrtulníkového letectva Edvarda Beneše s mnohaletou tradicí se mluvilo řadu měsíců, se zrušením nejméně jednoho vojenského letiště počítala tehdy Bílá kniha ministerstva obrany.

Prostějovská hvězdárna slaví 60 let. Láká na fyzikální divadlo a venkovní promítání

Fyzikální divadlo a venkovní promítání připravila pro zájemce na letošní léto prostějovská hvězdárna, která slaví 60 let od svého otevření. První akce se v Kolářových sadech uskuteční již tuto sobotu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum Komenského Přerov

Štítky výstava, historie, letectví, Muzeum Komenského, Přerov, muzeum, Karel Janoušek, Royal Air Force, Muzeum Komenského v Přerově, oblak, druhá světová válka, Edvard Beneš, Jan Kašpar, Aero L-29 Delfín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum Komenského výstavou Mezi mraky připomíná historii přerovského letectví  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.