Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Olomoucká Telegraph Gallery vystavuje díla významných současných německých malířů

Až do konce listopadu vystavuje olomoucká Telegraph Gallery plátna nejvýznamnějších současných německých malířů. Výstava s názvem German Painting Now představuje díla například Matthiase Weischera, Tima Eitela či Daniela Richtera.

Kolektivní výstava, kterou připravila s Telegraph Gallery londýnská kurátorka Jane Nealová, nabízí 15 pláten figurativních malířů, čelních představitelů německé malby po roce 2000. Výstavu si mohou zájemci prohlédnout do 28. listopadu.

"Jedná se určitě o velmi pozoruhodnou výstavu a to z důvodu, že řada z těchto autorů v České republice vůbec nikdy nevystavovala, mají tak tady svou výstavní premiéru. Díla jsme opatřili buď v ateliérech samotných autorů nebo u jejich zastupujících galeristů a to po celém území Německa a v Holandsku," řekl kurátor galerie Jan Kudrna. Mezi čelní představitele německé malby po roce 2000, kteří jsou na výstavě zastoupeni, patří podle něj Matthias Weischer, Tim Eitel a Jonas Burgert.

Výstava German Painting Now se zaměřuje podle zástupců galerie na některé z nejvýznamnějších současných německých malířů. Na ty, kteří byli označeni za členy takzvané lipské školy, i na ty, kteří přišli později nebo působili mimo sféru jejího vlivu.

Německé scéna je inspirativní pro české malíře

"Důvodů, proč jsme se rozhodli věnovat soudobé německé tvorbě, je více. Je to jednak osobní vazba na kurátorku Jane Nealovou, která je na německou malbu dost zaměřená. Díky osobnímu vztahu jsme měli i blízko k pořádání této akce. Dalším důvodem je, že Robert Runták (majitel galerie) sám hodně sbírá německou malbu a to především z center Lipska a Berlína. Třetím důvodem bylo to, že jistým způsobem je stále německá scéna asi nejinspirativnější pro scénu českou," doplnil Jan Kudrna.

Mezi vystavujícími malíři současné německé generace nechybí například také Martin Eder, Volker Hüller, Michael Kunze či Daniel Richter, zájemci si však mohou také prohlédnout figurální tvorbu Christopha Ruckhäberleho či Davida Schnella.

Výstavní prostor Telegraph Gallery zabírá rozlohu 350 metrů čtverečních. V pravidelných cyklech se tu představuje české i zahraniční umění posledních tří dekád. Součástí pravidelného programu Telegraph Gallery jsou i workshopy nebo umělecké kurzy.

Galerie sídlí v budově Telegraph poblíž olomouckého nádraží. Umění je soustředěno do budovy bývalé továrny na výrobu telegrafů. V budově je i kavárna a multifunkční sál, který slouží také jako kino.

Moje sbírky nejde zkompletovat, říká k narozeninové výstavě Jiří Suchý

Vlastní obrazy, plakáty z her i dosud nezveřejněné fotografie doprovázejí v prostorách Vlastivědného muzea v Olomouci výstavu k životnímu jubileu divadelníka, hudebníka, textaře a spoluzakladatele Divadla Na zábradlí a Semafor Jiřího Suchého....

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto telegraph.cz

Štítky Telegraph Gallery, výstava, plátno, malíř, Německo, Olomouc, Daniel Richter, galerie, Jan Kudrna, Matthias Weischer, Česko, Tim Eitel, Jonas Burgert, Nizozemsko, Michael Kunze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká Telegraph Gallery vystavuje díla významných současných německých malířů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.