Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Olomoucké Divadlo Tramtarie přežilo covid, neví však, jak zvládne dobu po něm. Diváci se zatím nevracejí

Olomoucké Divadlo Tramtarie úspěšně zvládlo covid, ale netuší, zda přežije i dobu po něm. Od konce léta už hraje na své domovské scéně v Olomouci, diváci se ovšem vracejí jen velmi pomalu. Pokud se tento trend nepodaří změnit, nezávislé divadlo, které žije hlavně z tržeb, čeká nejistá budoucnost.

Divadlo Tramtarie je nezávislé profesionální divadlo, které zahájilo svoji existenci v roce 2004. Od roku 2006 sídlí ve Slovanském domě v centru Olomouce. Ve vlastní produkci uvádí čtyři divadelní premiéry za sezónu pro dospělé i pro děti. Za dobu své existence si vytvořilo stabilní pozici v kulturním prostředí Olomouce i celého regionu. Uměleckým šéfem divadla je Vladislav Kracík, ředitelkou Petra Němečková.

V průběhu léta Tramtrarie hrála venku a měla úspěch. "Venkovní model se nám velmi osvědčil a chtěli bychom v něm pokračovat. Na festivaly v červnu a v srpnu chodily stovky lidí," popisuje ředitelka Divadla Tramtarie Petra Němečková.

O to víc se herci těšili na září, kdy se po několika měsících lockdownů, restrikcí a omezení mohli vrátit na svou domovskou scénu do Slovanského domu v Olomouci. "Jsme zpět, ale diváci bohužel nechodí, jak jsme byli zvyklí," krčí rameny ředitelka. 

Má pro to několik vysvětlení. V září bylo ještě poměrně teplo a lidé zřejmě vůbec nezaregistrovali, že se kultura vrátila dovnitř. Někteří diváci se podle ní také mohou obávat covidu, protože čísla opět rostou, a jiným zase vadí to, že se musí prokazovat covidovým pasem nebo v divadle sedět v roušce.    

Návštěvnost každopádně klesla asi na polovinu ve srovnání s dobou před covidem. "Byli jsme zvyklí na to, že jsme třeba měsíc dopředu měli vyprodáno," vzpomíná ředitelka divadla.

Tramtarie žije hlavně z tržeb

Pokud by tato situace pokračovala, Tramtarii čekají krušné časy. "Mysleli jsme si, že bude těžké přežít covid, který jsme díky dotacím od státu nějak zvládli, ale ukazuje se, že bude daleko těžší přežít dobu po covidu, než se vrátí důvěra lidí a začnou opět chodit do divadla," hodnotí současnou situaci Němečková.

Divadlo žije ze 70 procent z tržeb, zbytek jsou dotace od města, kraje a ministerstva kultury. Rozpočet má kolem 9 milionů korun. V roce 2019 byly například tržby ze vstupného 3,5 milionu a ze zájezdů 1,4 milionu, odhad za letošek jsou 2 miliony a 250 tisíc ze zájezdů. 

"Čekají nás opravdu náročné časy," odhaduje ředitelka divadla. 

Divadlo Tramatarie pomohlo jižní Moravě. Kvůli včerejší bouřce nyní samo sčítá škody

Zatímco minulý pátek olomoucké Divadlo Tramtarie odehrálo benefiční představení pro jižní Moravu zasaženou tornádem, nyní samo kvůli včerejším bouřkám sčítá škody. Silný vítr rozmetal zázemí probíhajícího open-air festivalu. Škody se podle prvních...

Aby už nebylo pozdě

Stejné problémy nemá podle Němečkové pouze Tramtarie, ale i jiná divadla v zemi. Kultura se sice vrátila dovnitř, ale má velká omezení. Když jdou lidé do restaurace, nemusí se ničím prokazovat, ale do divadla musí mít covidový pas, platný test a roušku. Podle Němečkové to není fér a umělci volají po tom, aby podmínky byly stejné.

A to co nejdřív, než bude pozdě.

"Proto vyzýváme diváky, by nám pomohli nahodit řemen a znovu rozjet divadlo, které fungovalo, ale během roku a půl se rozpadlo a teď je potřeba ho znovu nastartovat," vyzývá milovníky divadla ředitelka Tramtarie.

Premiérové tituly, veřejná generálka, Noc divadel 

Už příští týden Tramtarie uvede první letošní premiéru. Jde o komedii Láska, sex a internety Patrika Bouška a hostující režisérky Terezy Říhové. Hra se zabývá seznamováním na internetu a vztahy mezi lidmi. Premiéra bude v úterý, o den dřív divadlo přichystalo novinku, veřejnou generálku.

Na prosinec pak chystá další premiéru. Půjde rovněž o autorskou komedii Amélie z Hejráku. V listopadu Tramtarie kromě toho pozve své příznivce na Noc divadel, která nabídne prohlídku zákulisí a setkání s herci.

"Premiéry jsou zatím to jediné, co je vyprodané. Uvažujeme proto o nějaké kampani, kdy bychom chtěli vyzvat diváky, aby k nám zase přišli, nebáli se a vzpomněli si, že je u nás vlastně fajn a že se jim tady líbilo, když k nám ve velkém počtu chodili. Chtěli bychom jim sdělit, že jsme se už vrátili do divadla, že fungujeme, že jsme tady a že pro ně téměř každý den hrajeme. Věříme, že se k nám lidé vrátí," doufá Petra Němečková.

Tři sestry i Láska za koronu. Divadlo Tramtarie pořádá festival pod širým nebem

Originální adaptací Čechovovy klasiky Tři sestry zahájí divadlo Tramtarie šesté pokračování festivalu Olomoucké nejen Shakespearovské léto. Dvoutýdenní program nabídne jedenáct večerních představení i pohádky pro děti.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Divadlo Tramtarie

Štítky divadlo, Tramtarie, covid, koronavirus, Olomouc, COVID-19, Divadlo Tramtarie, premiéra, trend

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucké Divadlo Tramtarie přežilo covid, neví však, jak zvládne dobu po něm. Diváci se zatím nevracejí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.