Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Jeseníky mají novou obrazovou encyklopedii, obsahuje velkoformátové fotografie

Milovníci nejvyšších moravskoslezských hor se na konci listopadu dočkají nové velkoformátové obrazové publikace s názvem Čti Jeseníky. Na knize se podílelo 14 regionálních autorů a odborníků, do projektu se zapojila i řada sběratelů historických pohlednic a fotografií z celé Moravy.

"Samotná publikace je konceptem úplně jiná než dosud publikované knihy. Mnoho obrázků je kombinovaných v rámci koláží, pro lepší zdůraznění důležitých detailů. Texty jsou zhutněny do výstižných odstavců a autoři se nebáli použít i komiksových bublin. S celkovým konceptem jsou nad míru spokojeni a mnoho informací a souvislostí je nových pro ně samotné," uvedl spoluautor publikace Lukáš Abt.

Kniha nabídne velkoformátové koláže historických fotografií, kuriózní příběhy i informace o klíčových osobnostech regionu a místních zajímavostech. Publikace mapuje Jeseníky a jejich severní podhůří, zahrnuje tak Hrubý Jeseník, částečně i Nízký Jeseník, Zlatohorskou pahorkatinu a Góry Opawskie.

"Kniha je určená pro všechny věkové kategorie, především pak pro mládež a cílí na interakci čtenáře nejen s knihou, ale samotnou krajinou Jeseníků, do které se vrátí prostřednictvím drobných úprav a obnov část výtěžku z knihy," doplnil Abt. Dodal, že publikaci je možné objednat na webu a u vybraných knihkupců v regionu.

V kolektivu autorů byli například odborníci z muzeí včetně historiků, etnografa či geografa, autoři knih o regionální historii či zástupci CHKO Jeseníky. Slavnostní křest se chystá v sobotu 27. listopadu od 15 hodin na chatě na Šeráku.

Nepovolený kříž z Vozky zamíří jinam. Správci CHKO se dohodli s autory instalace

Čtyřmetrový kříž, který bez dovolení skupina lidí vztyčila na skálu Vozka, se po dohodě se Správou CHKO Jeseníky přesune na jiné, vhodnější místo. Agentura ochrany přírody a krajiny bude případné pokuty řešit na základě znaleckého posudku o...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Čti Jeseníky

Štítky Čti Jeseníky, publikace, hory, Jeseníky, kniha, Morava, encyklopedie, Hrubý Jeseník, Nízký Jeseník, Zlatohorská vrchovina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeseníky mají novou obrazovou encyklopedii, obsahuje velkoformátové fotografie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.