Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Vzácnost ze zaniklého kostela. Vlastivědné muzeum vystavuje restaurovaný oltářní obraz

Vlastivědné muzeum v Olomouci v pátek otevřelo poslední výstavu v tomto roce, na které návštěvníkům představuje znovunalezené dílo jednoho z nejvýznamnějších barokních olomouckých malířů, Josefa Ignáce Sadlera.

Expozice nabídne návštěvníkům pohled na oltářní obraz z poloviny 18. století s námětem Krista předávajícího klíče svatému Petrovi, který byl umístěn v jednom z nejstarších chrámů v Olomouci, v kostele sv. Petra a Pavla. Kostel byl na konci 18. století zbořen, jeho základy byly objeveny při nedávném archeologickém průzkumu na nádvoří děkanátu filozofické fakulty.

Fragment velkého malovaného plátna v havarijním stavu byl nalezen v prostorách muzea bez jakýchkoliv informačních údajů před sedmi lety. "Tento anonymní artefakt se podařil rozkrýt a identifikovat jako dílo jednoho z nejvýznamnějších barokních olomouckých malířů Josefa Ignáce Sadlera a co více, jako hlavní oltářní obraz z již neexistujícího kostela sv. Petra a Pavla, který byl až do této doby považován za ztracený," uvedl mluvčí muzea Antonín Valenta.

Vánoce v duchu modrotisku. Vlastivědné muzeum připravilo výstavu nadčasové výtvarné techniky

Do vánoční atmosféry se naladilo výzdobou nejen centrum hanácké metropole, ale také Vlastivědné muzeum Olomouc. Jedním z hlavních bodů programu pro adventní období je výstava nazvaná Modrobílé Vánoce, která přibližuje starodávnou techniku...

Plátno o rozměrech zhruba 250 krát 140 centimetrů představuje symbolické vyjádření pověření apoštola Petra kněžským a biskupským úřadem. "Obraz byl namalován v roce 1754 a určen pro kostel sv. Petra a Pavla na Předhradí, který je považován za jeden z nejstarších chrámů v Olomouci a první biskupský v tomto městě. Až do josefínských reforem měl postavení hlavního kostela. V roce 1785 byl ale odsvěcen a v roce 1792, aniž byl pořízen popis nebo nákres, zbořen. O dochování děl, jež tento chrám původně zdobila, nemáme dodnes jasnou představu," dodal Valenta.

Obraz byl zachráněn přemístěním do kostela sv. Kateřiny Alexandrijské v Milovanech, nebyl však uchováván ve vhodných podmínkách. Do Vlastivědného muzea byl převezen v zásilce většího neroztříděného sběru uměleckohistorických předmětů, kde byl od roku 1962 deponován za zcela nevhodných podmínek. Po jeho znovuobjevení a identifikaci obraz pod dohledem restaurátora Radomíra Surmy procházel v letech 2015 až 2018 náročným restaurováním, při němž odborníci malbu také zkoumali moderními technologiemi. V roce 2019 byla práce završena vytvořením kopie barokního rámu.

Dílo jednoho z nejvýznamnějších barokních olomouckých malířů si budou moci zájemci prohlédnout v sále Václava III. do 16. ledna.

Moje sbírky nejde zkompletovat, říká k narozeninové výstavě Jiří Suchý

Vlastní obrazy, plakáty z her i dosud nezveřejněné fotografie doprovázejí v prostorách Vlastivědného muzea v Olomouci výstavu k životnímu jubileu divadelníka, hudebníka, textaře a spoluzakladatele Divadla Na zábradlí a Semafor Jiřího Suchého....

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vlastivědné muzeum Olomouc

Štítky Kultura, výstava, muzeum, Vlastivědné muzeum Olomouc, obraz, Olomouc, oltářní obraz, kostel, Joseph Ignatz Sadler, Vlastivědné muzeum v Olomouci, Kateřina Alexandrijská, Václav III. Český

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Vzácnost ze zaniklého kostela. Vlastivědné muzeum vystavuje restaurovaný oltářní obraz  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.