Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Moravské divadlo uvede na živo Rybovu vánoční mši. Záznam bude od Štědrého dne i na webu

Nefalšovanou vánoční atmosféru připomene Moravské divadlo Olomouc koncertním provedení České mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Po loňské on-line premiéře čeká Rybovu mši konečně živá premiéra před publikem, a to den před Štědrým večerem. Od Štědrého dne až do Tří králů bude záznam zdarma na YouTube kanálu a webu divadla.

Helena Beránková
Na Českou mši vánoční se velmi těším. Pro naše divadlo není scénické provedení zcela tradiční, ale v dávných dobách byly vánoční hry jedním z mála, co díky ochotnickým spolkům mohl prostý lid vidět. Pojďte s námi prožít vánoční čas plný naděje a lásky.

Inscenovanou verzi s příběhem pro celou rodinu divadlo uvede ve čtvrtek 23. prosince v 16 a 19 hodin. Nápad se zrodil už loni během jarní vlny pandemie koronaviru.

"Česká mše vánoční je už řadu let ozdobou předvánočního programu Moravského divadla a nás napadlo udělat ji trochu jinak. Místo koncertního provedení nastudovat hranou verzi s příběhem a množstvím postav. Do příprav bohužel zasáhla druhá vlna pandemie, takže scénář jsem nakonec upravovala čtyřikrát v návaznosti na to, jak vycházela nová nařízení o tom, co se smí a co se nesmí, kolik lidí může zpívat pohromadě a podobně," popsala režisérka Dagmar Hlubková.

Při psaní scénáře vycházela z Komedie o hvězdě, lidové hry o narození Ježíška ve zpracování teatrologa Jana Kopeckého. "Kromě toho jsou v inscenaci ukázky dalších lidových her. Zpívané pasáže se prolínají s hranými scénami," dodala Hlubková.

Příběh je založený na tom, že ožije betlém 

Celý děj je orámovaný vzpomínkou spisovatele Jana Nerudy. "Neruda se vrací z půlnoční mše a na zasněženém náměstí právě zní Tichá noc. Vše je takové nostalgické a v této atmosféře začne Jan Neruda vzpomínat na své dětství, na tatínka, na to, jak si doma hrál s betlémem a vyprávěl si s figurkami. Najednou dojde k proměně a stane se zázrak. Betlém, který má ve své paměti, zničehonic ožije," popsala režisérka.

Orchestr a zpěváky bude řídit Tomáš Hanák. "Text Rybovy mše ke scénickému ztvárnění přímo vybízí. Určitě to je příjemné zpestření, které zřetelně vybočuje z běžné praxe uvádění tohoto díla. Jevištní tvar dává dílu novou působivost a dynamiku. Má potenciál oslovit jak zkušeného návštěvníka, který Rybovu mši již důvěrně zná, tak dítě, které se s ním setká poprvé," je přesvědčený dirigent.

Amélii z Hejráku čeká premiéra v divadle Tramtarie. V komedii chce pomáhat lidem na sídlišti

Divadlo Tramtarie uvede v neděli v premiéře autorskou poetickou inscenaci s názvem Amélie z Hejráku. Zasazena je přímo do olomouckého prostředí - odehrává se na sídlišti v Heyrovského ulici a vypráví o soužití lidí v panelovém domě, kteří se...

Objeví se Kašpar, Melichar a Baltazar, zlý král Herodes i archanděl Gabriel

Zpívané postavy ztvární Helena Beránková, Radoslava Müller, Jakub Rousek a David Szendiuch, mluvené party pak v inscenaci mají například Jiří Přibyl, Lucie Skácelíková, Martin Štolba, Petr Martínek či Lucie Kordová. Na jevišti se během představení objeví hodní králové Kašpar, Melichar a Baltazar, zlý král Herodes nebo archanděl Gabriel.

Na obě čtvrteční uvedení České mše vánoční zbývají poslední vstupenky. Záznam bude od Štědrého dne až do 6. ledna zdarma přístupný na YouTube kanálu a webu Moravského divadla. Během sledování diváci budou moci přispět na provoz organizace Zet-My, která poskytuje odlehčovací sociální službu dětem a dospívajícím s kombinovaným, mentálním postižením, včetně osob s poruchou autistického spektra.

Moravské divadlo v Olomouci uvádí v Krobotově režii Zánik samoty Berhof

Moravské divadlo v Olomouci uvede inscenaci Zánik samoty Berhof. Dílo prostějovského rodáka - prozaika, dramaturga a scenáristy Vladimíra Körnera se v repertoáru divadla objeví poprvé. Dramatický příběh mladičké Ulriky připravila zdejší činohra v...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Moravské divadlo Olomouc

Štítky Česká mše vánoční, Jakub Jan Ryba, inscenace, on-line, Moravské divadlo, Olomouc, divadlo, Štědrý den, Moravské divadlo Olomouc, premiéra, Jan Neruda, pandemie covidu-19, Tomáš Hanák, Jan Kopecký, Jiří Přibyl, Petr Martínek, YouTube kanál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Moravské divadlo uvede na živo Rybovu vánoční mši. Záznam bude od Štědrého dne i na webu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.