Počasí dnes11 °C, zítra13 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Galerie připomíná malíře Kameníka, který učil na prostějovské reálce

Až do konce března si zájemci mohou v prostorách městské galerie na zámku v Prostějově prohlédnout výstavu malíře a grafika Antonína Kameníka, který v letech 1919 až 1941 působil na zdejší reálce jako profesor kreslení. Byl výraznou kulturní osobností města, neodmyslitelně k němu patřil typický černý klobouk a široká vázanka.

Výstava z děl malíře, grafika a pedagoga Antonína Kameníka (1886 –1959) probíhá v prostorách městské galerie na zámku na Pernštýnském náměstí v Prostějově. K 135. výročí umělcova narození ji uspořádaly Statutární město Prostějov a Muzeum a galerie v Prostějově. Je zde přes osmdesát děl pocházejících z městské, muzejní a soukromých sbírek. Výstava potrvá do 24. března 2022 a je otevřena v úterý, středu a čtvrtek od 13 do 17 hodin.

Rodák z Krahulčí u Telče Antonín Kameník absolvoval v roce 1912 studia na Akademii výtvarných umění v Praze u profesorů Vlaho Bukovace a Františka Ženíška. Krátce učil na reálkách v Telči a v Litovli. V roce 1919 přišel do Prostějova, kde působil až do roku 1941 na reálce jako profesor kreslení. Jeho žáky byli pozdější významní výtvarní umělci Alois Fišárek, Karel Vaca a Bohuš Čížek.

Kameník byl především vynikajícím grafikem. Sběratelsky jsou dodnes cenné jeho exlibris a novoročenky. Věnoval se také technikám olejomalby, tempery, tuše a perokresby. 

Antonín Kameník byl velkým milovníkem divadla. Pravidelně kreslil scénické výjevy z lóže blízko jeviště. Dones se jedná o osobité kresby malých formátů, například z představení Piková dáma, Dalibor, RUR, Král Oidipus. Za okupace také pro místní ochotníky z Divadla Hanácké obce připravoval scénické úpravy.

Typický černý klobouk a široká vázanka zvaná žabó 

V jeho díle najdeme řadu prostějovských motivů, vytvořil také portréty Jiřího Wolkera a Vladimíra Ambrose. Byl zakladatelem výtvarného spolku Reysek a Klubu přátel umění, byl rovněž členem kuratoria Umělecké galerie města a členem Muzejního spolku.

Antonín Kameník byl výraznou výtvarnou a kulturní osobností města. V typickém černém klobouku a široké vázance zvaná žabó ho mohli Prostějované potkat v ulicích města a takto jej znali také jeho studenti.

V Olomouci má výstavu fotograf Jadran Šetlík, připomíná jeho jubileum

V Olomouci vystavuje své fotografické obrazy umělecký fotograf Jadran Šetlík. Výstava jeho současné a retrospektivní tvorby se koná k jeho životnímu jubileu, Šetlík v lednu oslavil sedmdesátiny. Výstava je až do druhé poloviny března v Art galerii...

Kameník bydlel v Knihařské ulici

Jeho tvorbu uznával i stoupenec moderny a jeho žák, dramaturg a překladatel Sergej Machonin. Ve své vzpomínkové knize Příběh se závorkami například napsal: „A přesto se mi dodnes líbí jeho jemné rytiny lesů a mám zvláštní slabost k jeho nijak neoslnivému linorytu sněhem poprášeného Prostějova s průhledem do židovských uliček, s věží a radnicí.“

V Prostějově Kameník bydlel v Knihařské ulici č. 18, jeho ateliér se nacházel v podkroví domu č. 14 v Rejskově ulici. Reálka byla v budově dnešní Střední odborné školy na náměstí E. Huserla.

Akademický malíř Antonín Kameník zemřel 18. března 1959 v Prostějově a jeho ostatky jsou uloženy na zdejším městském hřbitově.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hana Bartková

Štítky Antonín Kameník, malíř, grafik, výročí, výstava, městská galerie, zámek, Prostějov, galerie, klobouk, Muzeum a galerie v Prostějově, Vlaho Bukovac, František Ženíšek, Telč, Jiří Wolker, Vladimír Ambros, Alois Fišárek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Galerie připomíná malíře Kameníka, který učil na prostějovské reálce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.