Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Letošní Academia Film Olomouc se po dvou letech vrací do kinosálů. Přinese Naději

Po dvou ročnících pouze v on-line prostředí se renomovaný festival Academia Film Olomouc letos do města vrátí v tradiční podobě. Představí špičkové vědecké dokumenty, přednášky, workshopy, ale i hudební produkce, výstavy a program pro děti. Pořadatelé promítnou například snímek Fireball: Visitors from Darker Worlds zkoumající otisky meteoritů v naší planetě a lidských kulturách.

Academia Film Olomouc, který pořádá Univerzita Palackého, se letos koná od 26. dubna až do 1. května a přinese téma Naděje. "Chceme veřejnosti prezentovat vědu, výzkum a technologie jako fascinující a nesmírně důležité obory lidské činnosti. A zároveň u toho neztrácet lehkost, vtip a nadhled," vysvětlil Ondřej Kazík, hlavní dramaturg festivalu.

Zaujmout by mohl například snímek Fireball: Visitors from Darker Worlds, ve kterém Werner Herzog spolu s vulkanologem Clivem Oppenheimerem zkoumají otisky meteoritů v naší planetě i lidských kulturách. 

"Doporučuji také dokument vítězky mezinárodní soutěže AFO z roku 2019 Cat Gale. Režisérka se vrací s napínavým příběhem o vývoji vakcín na covid-19. Za pozornost bude stát i formálně hravý snímek Sedentary. Jedná se o autorský debut E. J. Rosen a pojednává o tak běžné součásti našich životů, jako je sezení," dodal dramaturg.

AFO má novou ředitelku. Eva Navrátilová bude první ženou, která ho povede

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc má novou ředitelku. Od začátku příštího roku jej povede Eva Navrátilová. Absolventka Univerzity Palackého bude první ženou, která festival povede. V AFO již působila po dobu...

Diváci se vrátí zpět do kinosálů

Kromě soutěžních kategorií se diváci mohou podívat na nesoutěžní filmy, které otevírají nejrůznější celospolečenská témata z vědecké perspektivy. Dramaturgové letos vybrali témata Adaptace, Zóna, Na zdraví a Věda v popkultuře. 

"Naší motivací je přilákat publikum zpět do kinosálů, projekce jsou na AFO neodmyslitelně spojeny s odbornými úvody a následnými diskuzemi o vědeckých tématech, kladením otázek a kolektivním hledání odpovědí," uvedl Kazík. 

Tématem letošního ročníku je Naděje

Účast na festivalu zatím potvrdili například vědec Christopher R. Schwalm z Woodwell Institutu, producentka Sandbox Films Jessica Harrop, popularizátorka vědy Monika Aksamit Koperska nebo režisérka a producentka Janet Tobias.

"Tématem letošního ročníku AFO je Naděje. Pro mě osobně je to naděje, že se nám podaří sjednotit rozdělenou společnost, vyřešit environmentální problémy a překonat nadcházející ekonomické výzvy. V neposlední řadě je to naděje, že se po více než dvou letech AFO vrátí zase v plné síle," popsal autor grafického zpracování Radim Měsíc.

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc pořádá Univerzita Palackého v Olomouci již více než 55 let. Festival tak patří mezi nejstarší české přehlídky v oblasti kinematografie. Podle počtu akreditovaných diváků se jedná o jeden z nejnavštěvovanějších filmových festivalů v ČR. V roce 2019 se na AFO registrovalo celkem 9 430 účastníků. 

AFO nabídne osm desítek soutěžních filmů, festival bude také letos on-line

Na téměř osm desítek soutěžních filmů se mohou na přelomu dubna a května těšit diváci festivalu Academia film Olomouc. Do nejstarší české přehlídky populárně vědeckých filmů se přihlásilo přes 3000 snímků z celého světa. Také letos se festival...

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Academia Film Olomouc

Štítky AFO, festival, film, kino, Olomouc, Academia film Olomouc, kultura, Univerzita Palackého v Olomouci, výstava, přednáška, Werner Herzog, Clive M. Oppenheimer, Janet Tobias, meteorit, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní Academia Film Olomouc se po dvou letech vrací do kinosálů. Přinese Naději  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.