Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

V Hanušovicích se otevřela nová expozice Pivovarského muzea Holba. K vidění jsou křiváky i mosazné pípy

Hanušovický pivovar Holba otevřel zcela novou expozici Pivovarského muzea Holba. Návštěvníci si mohou prohlídku projít jak po vlastní ose, tak s výkladem průvodce. Expozice poskytuje náhled do historie pivovaru.

V nově otevřené expozici pivovarského muzea v Hanušovicích se návštěvníci mohou podívat na historii nejen pivovaru v Hanušovicích, ale také Wlachova pivovaru v Šumperku nebo pivovaru na Třemešku. Ty se připojily v roce 1906 k pivovaru v Hanušovicích.

„Časová osa nás provede hanušovickým pivovarem až do konce druhé světové války. Z této doby se dochovaly sklenice, lahve, bednářské hoblíky, palice, křiváky, sudy a mosazné pípy, které jsou u nás vystaveny,“ láká na novou výstavu Blanka Strnadová, vedoucí Pivovarského muzea v Hanušovicích.

Ve druhé části výstavy jsou dochované především osobní listy zaměstnanců pivovaru, nebo deputátní značky pro ně určené. Součástí jsou také historické fotografie, které jsou z velké části kopie pohlednic od sběratele Ladislava Matějčka. Další fotografie zachycují nedávné akce, jako je Holbyáda, sázení stromků nebo setkání Holbáků a Šeráků.

„Prohlídku expozice v muzeu zakončujeme v naší historické hospůdce v takzvaném foto koutku, kterému vévodí zrekonstruovaný výčepní pult z období 1. republiky a kde na vás čeká pan hospodský se štamgastem,“ dodává Strnadová. Po prohlídce bude ke zhlédnutí připravený film o pivovaru Holba.

Spisovatelka Lenka Chalupová vydává knihu Páté jablko, odehrává se v Předmostí

Období nastupujícího komunismu a reálné prostředí přerovské městské části Předmostí poskytlo rámec nové knize přerovské spisovatelky a mluvčí zdejší radnice Lenky Chalupové Páté jablko. Promítají se v ní skutečné lidské osudy, tehdejší místní...

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pivovarské muzeum Holba Hanušovice

Štítky Pivovar Holba, muzeum, Hanušovice, pivovar, Holba, druhá světová válka, průvodce, Šumperk, Třemešek, historie, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hanušovicích se otevřela nová expozice Pivovarského muzea Holba. K vidění jsou křiváky i mosazné pípy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.