Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Nasprejované bílé stopy v Olomouci. Festival Jeden svět odstartuje příští pondělí

V centru Olomouce se na různých místech objevily bílé stopy. Místa, kde se budou promítat filmy se sociální, politickou, environmentální a lidskoprávní tématikou, si tak označili dobrovolníci Jednoho světa Olomouc. Letošní téma festivalu jsou cesty svobody.

„Naše cesty svobody, které jsme rozeseli po olomouckých chodnících vedou do promítacích míst,“ objasnila Barbora Kurdzielová, koordinátorka festivalu Jeden svět Olomouc. Bílé stopy tak můžeme najít před divadlem Na cucky, Kinem Metropol, Arcidiecézním muzeem, Muzeem umění Olomouc a Uměleckým centrem UP – Konviktem. Na těchto místech bude možné zhlédnout 25 dokumentárních snímků nejen o lidských právech. Festival začne v pondělí.

Cesty nesvobody letos poukazují na skutečnost, že ačkoliv se veškerá naše pozornost upínala na covid a vše s ním spojené, porušování lidských práv je stále aktuální téma. „My jakožto festival o lidských právech cítíme povinnost nasměřovat naši pozornost zpět k těmto důležitým tématům,“ vysvětlila koordinátorka a vysvětluje, jak vznikl symbol letošního ročníku – bosé nohy. Těch si můžeme na plakátech všimnout v kontrastu se stopami bot.

Stovky ukrajinských uprchlíků hledají v Olomouckém kraji práci. Volných míst je dost

Úřad práce v Olomouckém kraji eviduje téměř tři stovky uprchlíků z Ukrajiny, kteří hledají práci nebo žádají o povolení k zaměstnání. Ucházet se mohou o všechna volná pracovní místa, kterých je přes devět tisíc. K výkonu některých povolání je...

„Bosé nohy běhají před ozbrojenými kanadami, nebo jsou jimi zablokovány. V některých případech se kanadám a tankům postaví,“ objasňuje Kurdzielová. Právě tyto situace znázorňují cesty (ne)svobody. „Je důležité, abychom neodvraceli zrak od podobných situací,“ doplnila.

Stopami před promítacími místy dobrovolníci nechtěli jen poukázat, že je filmový festival již za dveřmi. „Také jimi ukazujeme cestu, kudy se lidé mohou vydat si o lidskoprávních tématech společně povídat,“ dodala koordinátorka. Po každém promítání totiž proběhnou debaty s odborníky v dané oblasti, při kterých bude možné vznést otázky z publika.

„Festival Jeden svět je jedním ze základních stavebních kamenů společnosti Člověk v tísni. Od svého vzniku v roce 1999 se stal nejvýznamnějším festivalem svého druhu na světě a v roce 2007 získal čestné uznání UNESCO za výchovu k lidským právům,“ uvádí organizátoři na webu.

Obec Prosenice vyhlásila sbírku pro rodinu oblíbeného strážníka, který náhle zemřel

Obec Prosenice vyhlásila sbírku pro rodinu oblíbeného strážníka Zbyňka Švedika, který předminulou sobotu náhle zemřel. Devětatřicetiletý sportovec vychovával dva kluky, rodina splácí dům a ocitla se v tíživé situaci. Smrt způsobená náhlou...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kateřina Výmolová

Štítky Jeden svět, festival, film, promítání, Olomouc, lidská práva, Muzeum umění Olomouc, UNESCO, Člověk v tísni, divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nasprejované bílé stopy v Olomouci. Festival Jeden svět odstartuje příští pondělí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.