Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Šumperské muzeum otevře unikátní výstavu pokladů objevených pomocí detektoru kovů v regionu

Vlastivědné muzeum v Šumperku otevřelo výstavu, jejíž náplní budou poklady nalezené za pomoci detektorů kovů na polích či v lesích v regionu. Zdobit ji budou bronzové a železné šperky, návštěvníci se mohou těšit také na zbraně, různé nástroje a součásti oděvu. Chybět nebudou ani pravěké bronzové poklady. Výstava s názvem Zachráněné poklady zahrne období od konce doby kamenné do novověku.

"Jsou zde zbraně, nářadí, šperky, součástí koňského postroje, ale i mince či doklady hornictví. Nechybí ani rarity či toaletní předměty, prostě vše, co detektoráři za pomoci detektorů kovů v našem regionu volně v krajině našli a svědčí to nějakým způsobem o životě člověka u nás od nejstarších dob," uvedl kurátor Jakub Halama.

Letošní turistickou sezónu v Přerově odstartuje poznávací výlet s tajenkou

Za zámkem, tajnou fortnou a krásným parkem do Přerova, tak zní název výletu s tajenkou. Procházku po přerovských pamětihodnostech i přírodních památkách pro turisty i místní připravily Kulturní a informační služby města ve spolupráci s Lucií...

Mezi nejzajímavější předměty patří meč z období vrcholného středověku, včetně rukojeti, který muzeum nechalo konzervovat v brněnském archeologickém ústavu. Tam byla na meči nalezena dokonce i značka výrobce. "Ze šperků jsou to například různé soubory náramků, z mincí nechybí ani zlatá mince z období Keltů," doplnil kurátor. Dodal, že nejčastěji se tyto nálezy nacházejí v ornicích na polích, v nejsvrchnější hloubce do 30 centimetrů.

Všechny kovové exponáty nalezené za pomoci detektorů kovů pocházejí ze dvou zdrojů - od hledačů, kteří nalezené věci archeologické povahy odevzdali do muzea, a také přímo od muzejních archeologů, kteří za pomoci spolupracujících hledačů prováděli průzkumy na různých místech v regionu. "Pokud najde hledač předmět archeologické povahy, měl by neprodleně kontaktovat místní pracoviště a zadokumentovat kontext nálezu včetně místa a hloubky. Jsou to informace, které archeologie potřebuje a dál s nimi spolupracuje," podotkl Halama.

Hrad Helfštýn chystá na sezonu sérii speciálních nočních prohlídek paláce

Hrad Helfštýn u Týna nad Bečvou na Přerovsku chystá na letošní sezonu sérii speciálních nočních prohlídek nově rekonstruovaného paláce, za které architekti a stavebníci sesbírali řadu ocenění. Cyklus ponese název Palác žije, prohlídky budou...

Šumperské muzeum se snaží postihovat fenomén dnešní doby, takzvaný detektoring, již od roku 2006. A to jak aktivní formou vlastních archeologických prospekcí v ohrožených lokalitách za pomoci spolupracujících hledačů s detektory kovů, tak osvětou a navazováním spolupráce, díky které se daří do muzejních sbírek získávat nálezy z tamního regionu. 

Podle kurátora kovové předměty nalezené za pomoci detektorů kovů několikanásobně rozšířily sbírku kovových předmětů Vlastivědného muzea v Šumperku. Zachráněné kovové artefakty podle muzea zásadním způsobem obohatily znalosti o mladším pravěku a středověku severní Moravy.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Pixabay

Štítky ČR, muzea, archeologie, výtvarné, Šumperk, kovy, muzeum, šperk, Vlastivědné muzeum v Šumperku, výstava, mince, vrcholný středověk, zbraň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumperské muzeum otevře unikátní výstavu. Vystavené poklady jsou nalezené pomocí detektoru kovů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.