Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Olomoucká Divadelní Flora se vrací k tradičnímu termínu i modelu. Nabídne přes sedmdesát bodů programu

Činohra, tanec, koncerty i besedy. Pětadvacátý ročník Divadelní Flory přinese v květnu do Olomouce sedm desítek akcí na třinácti scénách. Po období covidových omezení se mezinárodní festival vrací k tradičnímu termínu. Letošní pokračování nejen divadelní přehlídky zastřešuje motto NEW WORLD 2.022.

25. ročník festivalu Divadelní Flora (25DF) proběhne v Olomouci od 9. do 21. května. Olomoučané i návštěvníci univerzitního města se mohou těšit na třináctidenní mezinárodní program. Vedle činoherních titulů české, slovenské a německé provenience je pořadatelé 25DF pozvou na nejnovější inscenace středoevropské taneční scény, performance a také spoustu doprovodných akcí – besedy s tvůrci i protagonisty festivalových produkcí a dalšími osobnostmi (nejen) divadelní branže, semináře, koncerty, projekce nebo workshopy.

Předprodej vstupenek na produkce 25DF online a na pokladně Moravského divadla Olomouc odstartoval v pondělí 11. dubna v 9 hodin. 

„Po několikerém odkládání festivalu jsme se v omezené míře potkávali během devíti loňských podzimních týdnů s vírou, že na jaře už Flora znovu proběhne v módu, na který jsme si v poslední dekádě se samozřejmostí zvykli – jako mnohadenní fiesta plná inspirativních interakcí mezi divadelníky a diváky. Ve chvíli, kdy jsme se na plánovaná střetnutí na představeních či besedách a spontánní setkávání v olomouckých ulicích, kavárnách, šapitó a nočním Vertigu začínali víc a víc těšit, zasáhla do našich životů válka. Strach z neznámého a neviditelného vystřídala úzkost z hmatatelné, brutální devastace světa, který jsme dosud znali,“ komentuje atmosféru finálních festivalových příprav ředitel Divadelní Flory Petr Nerušil a dodává: „V rámci naší dlouholeté profilace jsme ovšem na festival vždy zvali tvůrce, kteří se k fenoménům doby i jejím temným stránkám s empatií vyjadřovali. Myslíme si, že tuto tendenci je nyní třeba akcentovat víc než v minulosti. Sociální funkce divadla roste úměrně výzvám, s nimiž nás současný, dramaticky se měnící svět, konfrontuje. Věříme proto, že čas věnovaný návštěvě akce, programově zviditelňující přímočaré i metaforické reflexe našich současných reálií, nebude pro diváky Flory časem ztraceným.“

Program festivalu odstartuje společná premiéra inscenace Pravidla úklidu, která je koprodukčním projektem olomouckého Divadla na cucky, A Studia Rubín a spolku Kolonie.

O slavnostní zahájení Divadelní Flory se postará Schauspiel Köln. Z Kolína nad Rýnem dorazí do Olomouce tématicky aktuální představení Stefko Hanushevsky představuje Diktátora, inspirované Chaplinovým legendárním protiválečným filmem i moderní rakouskou a německou historií, která byla v loňském roce nominována na Kölner Kulturpreis 2021.

Čtyři dny po představení kolínské činohry zažije jeviště Moravského divadla další exkluzivní německé hostování. Jedna z nejprogresivnějších německých scén Schauspielhaus Bochum uvede oceňované dílo Noise. Šumění davu, které je rekonstrukcí tři roky starého brutální policejního zákroku v Santiago de Chile.

Jednou z osobností letošní Flory bude režisér a umělecký šéf brněnského HaDivadla Ivan Buraj, jehož pět scénických počinů oživí čtyři festivalové prostory. Brněnský soubor uvede na letošním ročníku festivalu celkem čtrnáct představení.

Po pěti letech se do Olomouce vrací historicky nejfrekventovanější host DF – režisér Dušan D. Pařízek. Jeho dvojím uvedením „dvojinscenace“ textů Petera Handkeho Zdeněk Adamec a Sebeobviňování – v podání na festivalu nejčastěji vystupujícího hostujícího souboru, pražského Divadla Na zábradlí – program letošní Flory vyvrcholí.

Festival Academia Film Olomouc je zpět. Letošním tématem je naděje

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů pořádá Univerzita Palackého už od roku 1966. Dokumenty využívají žánry jako drama, horor nebo sci-fi a pomocí příběhů se snaží přiblížit široké veřejnosti vědecká témata. Letos se bude mluvit o...

Větší prostor věnuje DF aktuální sezóně Divadla na cucky, které se na festivalu pochlubí třemi inscenacemi – vedle nových Pravidel úklidu také Zkázou totálního myšlení momentálně nejoceňovanější slovenské režisérky Júlie Rázusové a Úvodem do současné trapnosti Adama Svozila a Kristýny Jankovcové – a jehož lektoři se postarají o kompletní dětský program.

Fanoušci současného tance uvidí hned dvakrát tuzemskou Tanečnici roku Markétu Vacovskou v intimní performanci Odloučení a také plenérovou verzi české Inscenace roku Treatment of Remembering tria Sabina Bočková, Johana Pocková a Inga Zotova-Mikshina. Dvakrát budou moci zhlédnout i Cenou publika na stuttgartském festivalu Solo-Tanz-Theater ověnčenou Esenci Slovenky Evy Urbanové.

Pořadatelé už plánují letní festivaly. Konat by se měly bez omezení

Pořadatelé festivalů v Olomouckém kraji se již pouští do organizování svých akcí. Po dvou letech nejistoty zapříčiněné pandemií koronaviru by se letos měly festivaly uskutečnit bez omezení.

Letošní ročník Divadelní flory nabídne i špičkové zahraniční taneční produkce. Na pandemická omezení vtipně reaguje dílo Tanzanweisungen německého choreografa Moritze Ostruschnjaka a kanadského tanečníka Daniela Conanta. Diváci se mohou těšit i na maďarsko-finský duet Beatrix Simkó a Jenny Jalonen v představení Long Time No See.

Součástí 25DF je rovněž edukativní program FloraLab. „Program je určený vysokoškolským studentům s divadlem spřízněných uměleckých a uměnovědných oborů, pořádaný spolu s Katedrou divadelních a filmových studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého Olomouc a dalšími pěti českými a slovenskými univerzitami,“ objasnila mluvčí festivalu Daniela Hekelová.

Kulturní přehlídka láká také na unikátní atmosféru každodenně propojující vystupující umělce s diváky i návštěvníky pozdně večerních hudebních produkcí v legendárním festivalovém šapitó, které opět po třech letech vyroste na parkánu univerzitního Konviktu.

O Olomouci si čtu od pěti let. Má na to být turistickou dvojkou, věří průvodce Tomáš Kryl

Optimismus a nadšení do různých projektů a aktivit je vlastní olomouckému turistickému průvodci a patriotovi Tomáši Krylovi. Dva roky covidových restrikcí tak pro něj byly opravdovou zkouškou a s omezením své profese se těžce srovnával....

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Braňo Konečný, Jakub Hrab, Dániel Dömölky, Wilfried_Hösel, Martin Špelda, Krafft Angerer

Štítky Kultura, divadlo, Divadelní Flora, festival, Olomouc, představení, koncert, Peter Handke, Moravské divadlo Olomouc, Eva Urbanová, Ivan Buraj, Stefko Hanushevsky, Kolín nad Rýnem, tanec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká Divadelní Flora se vrací k tradičnímu termínu i modelu. Nabídne přes sedmdesát bodů programu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.