Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Festival Academia Film Olomouc je zpět. Letošním tématem je naděje

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů pořádá Univerzita Palackého už od roku 1966. Dokumenty využívají žánry jako drama, horor nebo sci-fi a pomocí příběhů se snaží přiblížit široké veřejnosti vědecká témata. Letos se bude mluvit o naději napříč všemi vědeckými žánry. Naděje je hlavním tématem letošního ročníku.

Academia Film Olomouc se vrací zpět do olomouckých promítacích sálů po dvou letech. Předchozí dva ročníky probíhaly, vzhledem k epidemické situaci, online. Promítané filmy se dotknou tématu nesmrtelnosti, péče o duši, umění relaxace, ale i přístupu k umírajícím lidem v nemocnicích. Dramaturgický tým festivalu letos vybíral ze tří tisíc přihlášených filmů. 

Jedním z filmů, který diváci budou mít možnost zhlédnout, je dokument Uhlík: neautorizovaný životopis. "V tomto unikátním vědeckém dokumentu má uhlík ženský gender a vypráví nám vlastním hlasem svou komplikovanou historii dalece přesahující dějiny lidstva i naší planety," uvedl hlavní dramaturg festivalu Ondřej Kazík.

Letošní úspěšné filmy z AFO Olomouc míří do několika kin po celé republice

Letošní úspěšné filmy, které mohli vidět diváci během mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia film Olomouc míří do kin ve vybraných městech Olomouckého kraje, ale i za jeho hranicemi. V sálech budou moci zájemci spatřit výběr...

V nabídce se také objeví dokument Jednotka intenzivního života, který byl letos Cenou filmových kritiků vybrán jako nejlepší dokument roku 2021 a vyhrál i Českého lva. Snímek diváky zavede na paliativní oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde tvůrci sledují během tříletého horizontu příběhy vážně nemocných pacientů a jejich lékařů. 

Fanoušci se mohou těšit nejen na filmové projekce. Filmy doprovodí přednášky, diskuze, workshopy, hudební produkce či debaty publika s protagonisty filmů. V soutěžní nabídce se objeví 30 snímků z celého světa v rámci mezinárodní soutěže. V Česko-slovenské soutěži se představí 10 filmů a v rámci soutěže krátkých filmů 17 snímků.

Festival proběhne od úterý 26. dubna do neděle 1. května. Na webu jsou seznam všech soutěžních filmů a odkazy na programové sekce.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Academia Film Olomouc

Štítky Academia film Olomouc, festival, filmy, věda, Univerzita Palackého, film, Univerzita Palackého v Olomouci, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Český lev, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Academia Film Olomouc je zpět. Letošním tématem je naděje  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.