Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Kytaristé znovu obsadí hradby v Přerově. Symbolicky zazní i píseň Válka je vůl

Po dvou covidem ovlivněných letech se sejdou na přerovských hradbách příznivci hry na kytaru i další strunné nástroje a pokusí se vylepšit rekord v počtu kytaristů hrajících na jednom místě. Ten má v Přerově hodnotu 143 a podle pořadatelů se jedná o jedinou podobnou akci na Moravě. Na letošní šestý ročník je připraven seznam šesti skladeb různých žánrů.

Vyhlášená akce se po dvou letech vrací do původního termínu, uskuteční se 1. května na hradbách. Kytarová exhibice se letos koná pošesté, dosavadní rekord čítá 143 hráčů. Kromě setkání nabídne akce účastníkům i možnost společného hraní, v plánu je šest tuzemských i zahraničních skladeb.

Rekordní počet 143 kytaristů se sešel pod hradbami v Přerově naposledy 1. května 2019, tehdy hráči dvojnásobně překonali dosavadní maximum z předchozího roku. Další ročníky již poznamenala pandemie koronaviru a navíc se různě posouvaly v termínech podle opatření, tradice se však nepřerušila. „Po dvou covidových letech, kdy jsme se pokoušeli o takzvané covidrekordy, se vracíme do původního osvědčeného termínu. Připojujeme se touto akcí k dalším kytarovým rekordům po celé Evropě, hlavně v polské Wroclavi, ale i v jiných městech jako například v Madridu nebo v Berlíně," specifikoval pořadatel kytarové exhibice Pavel Ondrůj.

Akce je podle pořadatelů určena hlavně pro kytaristy, ale přidat se mohou i hráči na jakékoli strunné nástroje. V předchozích setkáních tak na hradbách nechyběly například elektrické kytary, baskytary, ale i ukulele. Kytarový rekord každoročně láká na toto místo hráče napříč věkovými kategoriemi, sjíždějí se sem hudebníci z celé Moravy.

Přes stovku veteránů se v neděli vydá na spanilou jízdu z Přerova na Helfštýn

Více než sto historických aut a motocyklů z celé Moravy a ostatních koutů republiky otevře tuto neděli sezonu spanilou jízdou z Přerova na hrad Helfštýn. Nablýskaná auta a motocykly budou moci lidé sledovat po zhruba čtyřicetikilometrové trase...

Zájemci, kteří se chtějí účastnit rekordu, se mohou hlásit na webu akce, kde najdou akordy, noty a tabulatury plánovaných skladeb, které na hradbách zazní. Letošní výběr písní, stejně jako i v předchozích letech, nabídne žánrovou pestrost, a to jak od zahraničních, tak i domácích interpretů. Připraveno je šest skladeb, chybět mezi nimi nebude například Hey Joe od Jimiho Hendrixe, Soldier Of Fortune od Deep Purple, ale i tradiční All You Need Is Love a letos i symbolická Válka je vůl od Synkopy 61. „Ze šesti písniček stačí, když se účastník naučí alespoň jednu," doplnil pořadatel akce.

Bezprostředně po shromáždění vystoupí na hradbách anglický hudebník, skladatel a zpěvák Matt Woosey, který hraje na akustickou kytaru, elektrickou kytaru i bicí. Na českém turné ho doprovodí kapela The Bladderstones.

Přerov je podle pořadatelů jediným městem na Moravě, kde se akce tohoto druhu koná. Organizátoři se inspirovali kytarovým setkáním v sousedním Polsku. Kytarovou exhibici pořádá každoročně Nadační fond Blues nad Bečvou.

Armádní drony v Přerově. Na letiště v Bochoři se přestěhuje jednotka specialistů z Prostějova

Areál letiště v Přerově-Bochoři by se mohl stát základnou pro rozšiřující se prapor bezpilotních prostředků z Prostějova. Armáda plánuje více než miliardové investice do nákupu bojových dronů a hledá pro výcvik s těmito technologiemi vhodné zázemí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nadační fond Blues nad Bečvou

Štítky kytara, hudba, rekord, Přerov, Morava, pandemie covidu-19, Jimi Hendrix, Matt Woosey, Pavel Ondrůj, Deep Purple, Evropa, Polsko, Berlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kytaristé znovu obsadí hradby v Přerově. Symbolicky zazní i píseň Válka je vůl  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.