Počasí dnes29 °C, zítra30 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Academia Film Olomouc ocenil nejlepší filmy. Festival přilákal šest tisíc návštěvníků

Po dvou covidem omezených ročnících se prestižní festival AFO při svém 57. pokračování vrátil zpět ke tradičnímu formátu, který přilákal takřka šest tisíc akreditovaných návštěvníků. Academia Film Olomouc přinesla opět i soutěžní sekci. V mezinárodní a česko-slovenské soutěži o nejlepší populárně-vědecký dokumentární film zvítězil americký dokument Porozumění a epizoda z cyklu Industrie.

V oceněném dokumentu Porozumění podle šéfdramaturga festivalu Ondřeje Kazíka sleduje režisér Drew Xanthopoulos dvě vědkyně, které se zabývají výzkumem komunikace velryb. "Film se rovnocenným způsobem věnuje terénnímu výzkumu, komunikaci nových vědeckých poznatků i životům samotných vědkyň, které se rozhodly tomuto tématu věnovat svou profesní kariéru," uvedl Kazík. Zvláštní uznání získaly snímky Zahrada tisíce včel a Pleistocenní park.

V česko-slovenské soutěži uspěl Ivo Bystřičan a jeho epizoda z cyklu Industrie s podtitulem Výroba války. "Série hravým způsobem kombinuje výklad předních českých odbornic a odborníků a práci s archivem i animací. Vítězný díl zachycuje situaci závodů Tomáše Bati v období první světové války. Nejde ale zdaleka jen o suchou analýzu fungování jedné firmy, nýbrž o komplexní historický exkurz, který se nebojí bořit historické mýty i zpochybňovat povahu systému," přiblížil Kazík. Zvláštní uznání putuje za krátkým filmem Holoseč.

Vítězem soutěže krátkých filmů se stal finský snímek Záhada Hydry. Studentská porota udělila svou cenu kanadsko-australskému dokumentu Uhlík: neautorizovaný životopis.

Černí Češi: Unikátní dokument přináší vzpomínky afrických sirotků na život v Československu

Saima, Nangula či Nepolo. To jsou jména některých z hlavních postav unikátního dokumentu, jenž mapuje osud namibijských dětí, které v 80. letech minulého století žily v Česku a měly se stát novou elitou ve své zemi. Filmaři ve spolupráci s...

Moderátor České televize Daniel Stach, který na AFO představil přednášku Věda pro každého z nás, dostal cenu za významný přínos v popularizaci vědy. "Moc děkuji nejen za sebe, ale za celý tým, bez kterého by žádné vysílání nemohlo vzniknout, ať už jde o pořad Hyde Park Civilizace, nebo cokoliv, co dělá vědecká redakce. Díky také AFO – nejenom za cenu, ale primárně za to, že pomáhá lidem přemýšlet, že jim dává možnosti, jak se do světa vědy ponořit víc, a umožňuje jim podívat se na svět jinak právě očima vědy," řekl Stach.

Festival začal v Olomouci v úterý 26. dubna a skončil v neděli 1. května. Návštěvníci si mohli vybrat z téměř 250 programových položek od filmových projekcí přes přednášky, workshopy, koncerty či výstavy po aktivity pro školy a celé rodiny. AFO se letos konalo po pauze vynucené pandemií koronaviru opět naživo, předchozí dva ročníky měly formu on-line projekcí. Na přípravě festivalu se podílelo 230 lidí, většinou šlo o studenty Univerzity Palackého.

Víte, kde najít nejbližší defibrilátor? Olomoučtí záchranáři zveřejnili jejich databázi

Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje ve spolupráci s aplikací Záchranka zveřejnili na webových stránkách databázi automatizovaných externích defibrilátorů (AED). Díky tomu můžou občané zaregistrovat AED přímo do aplikace Záchranka....

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adam Mráček, Jan Andreáš, Jan Hromádko

Štítky Kultura, akce, festival, Academia film Olomouc, AFO, Olomouc, soutěž, Daniel Stach, dokumentární film, Ivo Bystřičan, film, první světová válka, Tomáš Baťa, pandemie covidu-19, Univerzita Palackého v Olomouci, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Academia Film Olomouc ocenil nejlepší filmy. Festival přilákal šest tisíc návštěvníků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.