Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Olomoucké Arcidiecézní muzeum převzalo v Bruselu prestižní evropské ocenění

Evropský komisař pro vzdělání, kulturu, mládež a sport Tibor Navracsics předal včera vedoucímu Arcidiecézního muzea Miroslavu Kindlovi titul Evropské dědictví. Prestižní označení European Heritage Label na slavnostním večeru v bruselské Solvay Library Bruselu převzalo devět kulturních institucí. Arcidiecézní muzeum Olomouc je prvním takto oceněným v České republice.

Podle Kindla nešlo o ocenění exponátů, ale společné evropské ideje. „Z devíti oceněných jsme byli jediným uměleckým muzeem, většinou šlo o památná místa, třeba o partyzánskou nemocnici ve Slovinsku nebo hřbitov z první světové války v Polsku,“ uvedl Kindl.

Titul Evropské dědictví oslavující společné evropské ideály, hodnoty a historii získalo muzeum za prezentaci tisíce let duchovní kultury na Moravě. Experti ocenili jedinečnost Arcidiecézního muzea spočívající v rozsahu výstavních prostor, bohatství sbírek, i záměru prezentovat příběhy, které vypovídají o společně sdílených dějinách.

Pro Muzeum umění Olomouc, jehož je Arcidiecézní muzeum součástí, je označení Evropské dědictví velkou poctou a možností pro intenzivnější využití turistického potenciálu památky. „Titul vnímáme jako potvrzení světové úrovně muzea a také jako podporu možností, které samotný objekt a expozice v něm mají. Jsme na tento titul pyšní, současně ho ale vnímáme jako velký závazek,“ komentoval událost ředitel Michal Soukup.

V českém národním kole bylo šest nominovaných. Do celoevropského kola vybrala porota složená ze zástupců ministerstva kultury, Národního památkového ústavu, Národního filmového archivu, Památníku národního písemnictví a Národního ústavu lidové kultury olomoucké muzeum a plzeňské Loosovy interiéry.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto archiv Arcidiecézního muzea

Štítky muzeum, Brusel, dědictví, Muzeum umění Olomouc, Tibor Navracsics, Česko, kultura, první světová válka, ocenění, kulturní instituce, Polsko, Slovinsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucké Arcidiecézní muzeum převzalo v Bruselu prestižní evropské ocenění  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.