Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Litovel jako ráj akordeonů. Unikátní muzeum harmonik čeká slavnostní premiéra

Exkluzivní sbírku více než 330 akordeonů, heligonek i speciálně vyrobených instrumentů čeká odhalení v nové expozici litovelského muzea. Kolekce, kterou věnoval městu muzikant a vášnivý sběratel Jiří Sedláček, si po měsících příprav budou moct prohlédnout první návštěvníci již tento týden.

Slavnostní otevření jedinečné expozice proběhne ve středu 15. června od 16 hodin. Podle zástupců litovelského muzea harmonik je nová sbírka nejrozsáhlejší svého druhu ve střední Evropě a čítá přes 330 nástrojů mnoha typů a výrobců například z Německa, Itálie či Rakouska. Ve svém domku nedaleko litovelského náměstí je desítky let střádal Jiří Sedláček, který svým stavením do roku 2021 také provázel návštěvníky a nabízel jim možnost prohlédnout si vzácné nástroje. Vzhledem k vyššímu věku se rozhodl svou sbírku věnovat městu, které přislíbilo, že jeho hudební poklady zpřístupní lidem.

Litovel čeká náročný souběh dopravních staveb. Možná nejhorší za padesát let, říká starosta

Na jedno z nejkomplikovanějších období pro průjezd městem Litovel ve směru na Uničov se budou muset připravit řidiči s blížícími se letním prázdninami. Uzavírky budou na krajské silnici před Litovlí, i na jejím druhém konci ve směru na Červenku....

Do práce se tak pustila stěhovací i stavební firma a také pracovníci muzea, kteří museli jednotlivé kousky sbírky před umístěním do přebudovávaných prostor Záložny nafotit, popsat a zadokumentovat do katalogů. Celý proces zabral několik měsíců. „Bylo to poměrně náročné, evidence harmonik kvůli inventáři, popiskám a dalším záležitostem trvala skoro stejně jako stavební úprava expozice,“ zmínil s úsměvem starosta Litovle Viktor Kohout (SNK).

Vzhledem k nebývalému rozsahu kolekce harmonik nechtěli původně zástupci muzea umístit do expozice všechny nástroje. Nakonec však po konzultaci s dárcem panem Sedláčkem uvidí návštěvníci kompletní plejádu cenných instrumentů. „Pracovníci se snaží to uzpůsobit tak, aby to vypadalo co nejlépe. Pan Sedláček je rád, že odkaz jeho sbírky zůstane přístupný lidem. Otevření bude velkolepé a myslím si, že expozice bude top. Už týdny před otevřením byl velký zájem, každou chvíli někdo telefonoval s dotazy. Výstava má i pro turismus ve městě výrazný potenciál,“ je přesvědčený starosta Kohout.

U kostela sv. Mořice v Olomouci archeologové objevili textilní čelenku zdobenou českými granáty

Rekonstrukce vodovodu podél jižního a západního průčelí kostela sv. Mořice v Olomouci přinesla pozoruhodné archeologické nálezy, například textilní čelenku zdobenou českými granáty, medailonky, křížky nebo torzo relikviáře či boty. Archeologové...

Středeční otevření muzea doplní hudebním vystoupením písničkář Petr Lüftner, který zahraje od 17 hodin. „Petr Lüftner pochází z Ústí nad Labem, má za sebou turné po boku Xindla X a nyní pracuje na třetí desce. Muzikant svým stylem hraní a hledáním nových cest dokazuje, že akordeon není nástroj pouze do hospody, hraje písničky romantického charakteru i k pobavení,“ zve Muzeum harmonik na webu s tím, že vstupné na slavnostní otevření je dobrovolné.

Kromě exponátů nabídne muzeum i interaktivní prvky, lidé si budou moct vyzkoušet hru na vybrané nástroje nebo třeba zhlédnout osobité video o sběrateli Jiřím Sedláčkovi.

A věhlas litovelského muzea harmonik by mohl v budoucnu získat ještě další punc jedinečnosti. „Pokusíme se i o zápis do Guinessovy knihy rekordů, jako se to například povedlo Konici s muzeem sekyrek,“ prozradil starosta Viktor Kohout.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Litovel

Štítky Kultura, muzeum, hudba, hudební nástroj, akordeon, harmonika, tahací harmonika, sbírka, Jiří Sedláček, muzeum harmonik Litovel, Litovel, Olomoucký kraj, Petr Lüftner, Itálie, Německo, Rakousko, premiéra, střední Evropa, Xindl X, Guinnessova kniha rekordů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Litovel jako ráj akordeonů. Unikátní muzeum harmonik čeká slavnostní premiéra  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.