Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Litovel čeká náročný souběh dopravních staveb. Možná nejhorší za padesát let, říká starosta

Na jedno z nejkomplikovanějších období pro průjezd městem Litovel ve směru na Uničov se budou muset připravit řidiči s blížícími se letním prázdninami. Uzavírky budou na krajské silnici před Litovlí, i na jejím druhém konci ve směru na Červenku. Možnou objížďku přes sídliště pak znepříjemní městská investice do revitalizace cest a chodníků v této oblasti.

V závěru června se v Litovli rozběhne přestavba křižovatky ulic Uničovská, Loštická a Karla Sedláka, nedaleko cukrovaru bude vznikat nový kruhový objezd. Krajská investiční akce se podle zástupců města zhruba o tři měsíce opozdila kvůli komplikacím při výběrovém řízení. Termínově se tak překrývá s revitalizací sídliště, kudy vede i část objízdných tras pro rozkopanou křižovatku.

„Plánovalo se to tak, že rekonstrukce sídliště začne až po dokončení první etapy stavby na krajské silnici. Ale vím, že může docházet při výběrových řízeních k odvoláním a podobně. Ulice Novosady bude procházet rekonstrukcí, osobní auta tak v této etapě projedou ulici Severní a Červenská,“ přiblížil starosta Litovle Viktor Kohout (SNK) s tím, že nákladní doprava pak ve směru na Uničov zamíří na obce Tři Dvory a Pňovice.

Litovel rozbíhá další etapu revitalizace sídliště. Vylepší parkování i staré chodníky

Vykácením části dřevin začíná pětiměsíční revitalizace litovelského sídliště na ulici Novosady. Investice za zhruba dvacet milionů korun přinese nové chodníky, úpravu komunikací i parkovacích stání. Hlavní práce by pak měly začít v květnu.

Vedení města již nyní připravuje také informační kampaň k objasnění dopravních změn. „Nikdo neví, jak se situace s cenami stavebních prací vyvine za rok. Kraj má pod čarou velký počet dopravních staveb, které je potřeba udělat. Buďme rádi, že se zainvestuje do silnic v Litovli a že se to opraví. Zaplatíme ale daň v tom, že bude zmatek a budou zdržení. Rozumný člověk to pochopí. Ze začátku bude chaos, ale pak se to nějak zvládne,“ věří litovelský starosta a dodává: „Situaci by ulehčilo, kdyby na sídlišti nestály velké firemní dodávky. A lidé, kteří dojíždějí jenom kousek třeba s dětmi do školy, by mohli zvolit nějakou jinou formu dopravy. Je těžké takovou myšlenku spolknout, ale sami bychom si tak pomohli,“ nabádá Kohout.

Dopravní omezení v Litovli
Uzavírka křižovatky ulic Uničovská – K. Sedláka – Loštická, silnice II/449
1. etapa od 20. 6. do 31. 8. 2022 
Úplná uzavírka silnice (mimo vozidel stavby a dopravní obsluhy) od kruhového objezdu „U Modré hvězdy“ po vjezd k bývalému Motelu Bábek. V místě křižovatky ulic Uničovská – K. Sedláka – Loštická bude postaven nový kruhový objezd. 
2. etapa od 1. 9. do 20. 12. 2022 
Nový kruhový objezd bude otevřen. Uzavírka bude dále od vjezdu k Motelu Bábek po konec města.

Unčovice – Litovel, silnice II/449
1. etapa od 1. 7. do 30. 9. 2022, uzavřen bude úsek od okružní křižovatky na Olomouckém předměstí v Litovli po vjezd do Rozvadovic.
2. etapa 1.10. do 30.11. 2022, uzavřen bude úsek od křižovatky u Rozvadovic po nájezd na dálnici u Unčovic.

V termínu květen–říjen 2022 bude město Litovel provádět opravu ulice Novosady. V letošním roce dojde rovněž k rekonstrukci silnice  Haňovice – Myslechovice. V roce 2023 bude probíhat rekonstrukce posledního úseku průtahu městem na ulici Palackého po křížení s ulicí Dukelskou.

Zdroj: Litovel.eu

Náhradní trasu budou muset od 1. července zvolit řidiči také při příjezdu do Litovle od Olomouce. Ve dvou etapách se bude opravovat povrch silnice mezi Unčovicemi, kde je sjezd z dálnice a okružní křižovatkou na začátku Litovle v ulici Olomoucké. Práce jsou naplánovány až do konce listopadu. „Krajnice už jsou tam špatném stavu. Uvažovali jsme i o tom, že by se otevřela pro auta i cyklostezka, ale to by ji asi úplně zničilo. Objízdná trasa pro vozidla pouze do 12 tun povede přes Náklo, Střeň a Pňovice,“ specifikoval starosta Kohout.

Od jarních měsíců dokončují stavaři na průtahu Litovlí most na Dukelské ulici, hotovo má být v závěru června. Celý frekventovaný úsek bude otevřený pouze několik dní. „Víme, že lidé budou nervózní. Podobnou věc jsme zažili, ale tohle asi bude největší komplikace za padesát let. Na druhou stranu kdybychom na kraji řekli, ať to nechají na další rok, tak vím, že už by se to neudělalo. Neměli bychom čisté svědomí,“ uvažuje nejvyšší představitel litovelské radnice. Rekonstrukce a nová výstavba na silnici II/449 v Litovli a okolí vyjde na zhruba 112 milionů korun.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Litovel

Štítky Doprava, investice, rekonstrukce, stavba, rondel, okružní křižovatka, oprava, silnice, Litovel, Uničov, Olomouc, Olomoucký kraj, kruhový objezd, sídliště, Pňovice, Unčovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Litovel čeká náročný souběh dopravních staveb. Možná nejhorší za padesát let, říká starosta  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.