Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Unikátní výstava představuje olomouckou street art a graffiti scénu za posledních třicet let

Unikátní výstava, která mapuje olomouckou street art a graffiti scénu za posledních třicet let, bude až do konce srpna k vidění ve Studiu G21 na Dolním náměstí v Olomouci. Vstup na expozici s názvem Město jako chrám, graffiti jako Písmo svaté je zdarma.

"Název výstavy se může zdát lehce kontroverzní, přesto je nadmíru výstižný. Tím, čím je chrám pro věřícího, je město pro sprejera a umělce. A ačkoliv jsou chrámy střeženy, nevyhnou se občas znesvěcení, podobně jako ulice či domy," uvedla kurátorka výstavy a organizátorka olomouckého Street Art Festivalu Romana Junkerová.

Výstava je jedinečná tím, že návštěvníci mají možnost vidět originály pouličního umění, které se v ulicích Olomouce nacházely. Šlo například o plastové kočky nebo polystyrenové balonky, které se ve své době staly fenoménem. Jde zároveň o vůbec první výstavu, která mapuje graffiti a street artovou komunitu na území Olomouce.

"Za vrcholnou éru street artu v Olomouci lze považovat plastové černé kočky, ale výstava připomene i polystyrenové balonky či plakáty George W. Bushe, které byly reakcí na celosvětové dění po 11. září 2001. Právě zmiňované kočky a balónky byly ve své době populární natolik, že je lidé odlepovali a brali domů,“ podotkla Junkerová.

V žádném městě nejsou tak přísné regulace street artu jako v Olomouci, říká organizátorka festivalu

Hlavní organizátorka olomouckého Street Art Festivalu Romana Junkerová popisuje historii a současnost graffiti a street artu. Rodily se v USA na přelomu 60. a 70. let jako revolta chudých proti tamnímu establishmentu, a proto mají silný...

Výstava podle ní nemá za cíl ukázat, co je líbivé, a co nikoliv, ale představuje uzavřenou subkulturu kreativních lidí, kteří obohacovali veřejný prostor. Graffiti a street art je podle Junkerové nejen uměním, ale také společenským fenoménem a odrazem doby, kdy byl internet ještě v plenkách. 

Na olomoucký street art měly vliv scéna v Praze, Pasta Oner a časopis Pop Life vydávaný v letech 1994 až 2001, jehož originální výtisky je možné na výstavě také vidět. Nejstarší fotografie pochází z roku 1994, nejnovější z letoška.

Pořadatelé nabízí i komentované prohlídky Olomouce, kdy zájemcům představí street artovou tvorbu přímo v ulicích. Prohlídky proběhnou 18. a 25. srpna a cena je 150 korun na osobu.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Street Art Festival, Stanislav Heloňa

Štítky graffiti, street art, historie, výstava, festival, Olomouc, chrám, Bible, Dolní náměstí, kočka, George W. Bush, Teroristické útoky 11. září 2001, Pasta Oner, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní výstava představuje olomouckou street art a graffiti scénu za posledních třicet let  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.