Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Studenti architektury budou hledat nové využití klášterní koleje v Lipníku nad Bečvou

Památkově chráněný objekt piaristické koleje v Lipníku nad Bečvou chátrá už mnoho let a čeká na záchranu. V září by se měl dočkat nového využití, uskuteční se zde workshop studentů architektury z Vysokého učení technického.

Studenti z Fakulty architektury Vysokého učení technického se zúčastní workshopu v Lipníku nad Bečvou. Budou zde hledat nové využití piaristické koleje. Studenti budou prověřovat reálné možnosti a měli by přijít s ideovými návrhy pro město. „Díky tomu by se chátrající památka mohla dočkat nového praktického využití a tolik potřebné rekonstrukce,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí VUT Radana Koudelová.

Neobvyklý noční hvízdot v ulicích Přerova. Na sídlištích se usídlily sovy

V nočních hodinách bylo možné v posledních dnech zaslechnout neobvyklý ptačí zpěv v Přerově, zejména na Žižkově náměstí nebo na ulici Osmek. Jejich příčinou jsou mláďata kalouse ušatého. Ti jsou mezi sovami výjimkou, neboť se sovy většinou chovají...

Klášter v Lipníku nad Bečvou patří mezi patří mezi nejohroženější památky v Česku. Barokní kolej a škola piaristů vznikla na místě původního domu u špitálu Jednoty bratrské se sborem ze šestnáctého století.

Existence komplexu je ohrožená až se současnou dobou. Celá budova je prázdná a bez využití, což vede k jejímu chátrání. "V místě piaristické koleje stával původně dům Jednoty bratrské. Při první přestavbě v letech 1637 až 1641 bylo vybudováno 18 mnišských cel a jedna temná. V roce 1673 byla postavena vedlejší školní budova, v letech 1740 až 1741 rozšířená o další trakt. V objektu byla škola, noviciát, knihovna, oratorium, byty řeholních kleriků i žáků," vysvětluje místostarosta Lipníku nad Bečvou Ondřej Vlček.

Dosud se pro bývalou kolej nepodařilo najít vhodné využití, ani peníze na nákladnou rekonstrukci. Objekt je dlouhodobě bez využití, proto se budova neudržuje a vyžaduje celkovou úpravu. „Případné opravy dlouho brzdil především fakt, že pro památkový objekt se jen těžko hledalo vhodné využití,“ objasnila Koudelová. Proto se město spojilo s fakultou. Její studenti mají získat informace o možném dalším využití.

Nejen Zácha, ale i Kouba a Kocourek kandidují v Přerově, ale přebývají jinde. Zákon neporušují

Lídr ODS Michal Zácha není jediný politik, který kandiduje v Přerově, ale přebývá jinde. Dvojka na kandidátce ODS, náměstek primátora Petr Kouba, bydlí v Horní Moštěnici a lékař Tomáš Kocourek na jedenáctém místě pobývá v Radslavicích. U Kouby již...

„Bez vhodného projektu není možné sehnat na opravu areálu peníze. Proto jsme rádi, že vznikla tato spolupráce a věříme, že přinese novou energii a perspektivu,“ řekl starosta obce Miloslav Přikryl.

Na workshopu, který proběhne od 5. do 9. září přímo v areálu kláštera, budou studenti hledat různé možnosti dalšího využití. Pomocí analýz, mapování okolí nebo třeba i rozhovorů s místními budou tvořit manuál pro město. „Výstupem práce budou ideové návrhy studentů, které představíme veřejnosti prostřednictvím výstavy,“ dodala Věra Rakovská, vedoucí odboru školství a kultury a koordinátorka akcí MENDEL 200.

Workshop se koná v rámci oslav 200 let od narození Gregora Johanna Mendela.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Lipníku nad Bečvou

Štítky Lipník nad Bečvou, VUT, architekti, studenti, architektura, rekonstrukce, Gregor Mendel, Česko, Ondřej Vlček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti architektury budou hledat nové využití klášterní koleje v Lipníku nad Bečvou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.