Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Šumperk se po koronavirové pauze chystá obnovit Českou mši vánoční. Svolává zpěváky i hudebníky

Po několikaleté koronavirové pauze chce letos Šumperk obnovit tradici slavné České mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Svolává zpěváky a hudebníky, koncert plánuje v klášterním kostele na Boží hod vánoční. Jednorázový sbor čítá až osm desítek lidí a orchestr.

Zpěváci a hudebníci se mohou hlásit na e-mail rybovka21@seznam.cz. Pořadatelé uvítají informace o tom, do jakého hlasu se ve smíšeném sboru zařadí či na jaký nástroj hrají.

Mše má ve městě zhruba patnáctiletou tradici, poslední tři roky ji přerušila pandemie covidu-19. Podle pořadatele jde ve městě o určitou sousedskou pospolitost, zapojit se může každý s hudebním nadáním. "Lidé se o Vánocích vždy rádi scházejí, Rybovka patří k české tradici. A o to je to příjemnější, že to bude právě bez těch profesionálů, i sólisty budeme mít z řad našich dobrovolníků, i když to třeba budou učitelé na základních uměleckých školách," uvedl organizátor akce a dirigent Roman Janků.

Do Šumperského vánočního sboru poptávají pořadatelé zpěváky i hudebníky. "Můžeme zpívat i s 20 zpěváky, ale většinou jich tam bývá mezi 40 až 80, záleží na tom, jaká sestava se sejde. Zpěváci jsou napříč generacemi. Kromě zpěváků dáváme dohromady také orchestr," doplnil Janků. Z hudebníků mají organizátoři zájem o všechny nástroje. "Máme smyčcový základ, který se této akce účastnil pravidelně. Ale čím více lidí se přihlásí, tím větší legrace to pro nás pro všechny může být a tím zajímavější ten výsledek bude," doplnil Janků.

Šumperský festival Blues Alive láká na legendární hudebníky

Mezinárodní festival Blues Alive proběhne po šestadvacáté v půlce listopadu v Šumperku. Pro své návštěvníky si organizátoři připravili bohatý program, který nebude jen bluesový. Jako hlavní lákadla uvedli legendy své generace, jako jsou Anthony...

Tradici vánočního provedení Rybovy mše v Šumperku založil tehdejší dirigent Scholy od sv. Jana Křtitele v Šumperku, dětský lékař Vít Rozehnal v roce 2004. Základ sboru tvořili jeho zpěváci, k nim se přidali bývalí členové místního špičkového dětského sboru Motýli Šumperk, učitelé hudební výchovy a další zkušení zpěváci. 

Těleso Českou mší vánoční potěšilo nejen šumperské publikum, ale i okolí, koncertovalo také ve Vídni, Bruselu, Bad Hersfeldu či v Prievidzi. Taktovku nyní převzal Roman Janků, organizátor cyklů koncertů klasické hudby Klášterní hudební slavnosti a Klasika Viva.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Šumperk

Štítky Vánoce, Česká mše vánoční, koncert, hudba, Šumperk, tradice, Jakub Jan Ryba, pandemie covidu-19, opatský kostel, Jan Křtitel, orchestr, Vídeň, Brusel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumperk se po koronavirové pauze chystá obnovit Českou mši vánoční. Svolává zpěváky i hudebníky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.