Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Cena Thálie za balet je v Olomouci. Zasloužil se o ni španělský rodák Romero

Letošní Cena Thálie v kategorii balet zamířila do Olomouce. Zasloužil se o ni španělský rodák Sergio Méndez Romero. Do Olomouce prestižní divadelní ocenění doputovalo po šesti letech. Romero ji získal za ztvárnění role v inscenaci Sólo pro tři režiséra Petra Zusky.

Rodák z Madridu Sergio Méndez Romero působí jako sólista baletu Moravského divadla od předchozí divadelní sezony. Hlavní postava v inscenaci Sólo pro tři, v níž s kytarou v ruce ztvárňuje básníky Jacquese Brela, Karla Kryla a Vladimira Vysockého, byla jeho první rolí.

"Pro všechny v Moravském divadle je Sergiovo ocenění velkou radostí a potvrzením, že tvrdá a poctivá práce se dlouhodobě vyplácí. Mé poděkování a gratulace letí nejen k Sergiovi, ale i ke všem kolegům a kolegyním, kteří se podíleli na přípravě inscenace a kteří zajišťují každodenní provoz divadla. Pro nás všechny je toto ocenění motivací k další práci," uvedl ředitel Moravského divadla David Gerneš.

Romero, který do Moravského divadla přišel po sedmi letech v ostravském baletu, bere ocenění za obrovskou čest. "Je to také odměna za všechnu tu tvrdou práci, kterou odvádím na baletním sále i mimo něj. I za touto rolí je mnoho práce a opravdu není snadné ji tančit. Je to velká výzva po technické stránce, je náročná fyzicky, ale i na herecké polohy. Prožívám hudbu tří různých umělců s velmi odlišnými záměry a významy," uvedl Romero.

Moravské divadlo uvede dvanáct premiér. Vstupné zdraží zhruba o deset procent

Dvanáct premiér představí v nadcházející sezóně Moravské divadlo Olomouc. Režírovat je budou například Pavel Khek, Hana Mikolášková, bratři Cabanové nebo David Hrbek. Kvůli rostoucím nákladům zdraží divadlo vstupné o deset až dvanáct procent.

Podle uměleckého šéfa baletu Moravského divadla Jana Fouska je olomoucký baletní soubor již dlouhou dobu na velmi vysoké úrovni. "Formuje se zde několik velmi zajímavých osobností a Sergio je jednou z nich. Je to vynikající tanečník, obrovský dříč a svou práci dělá opravdu celým svým srdcem. Jde příkladem celému souboru, a to je hodnota, které si já osobně velmi vážím," doplnil Fousek.

Baletní inscenaci Sólo pro tři mělo divadlo původně uvést předloni v říjnu, do doby příprav i uvedení však zasáhla epidemie koronaviru a s tím spojená opatření. Své premiéry na jevišti před diváky se dočkala nakonec až loni v září.

Inscenace je tanečním divadlem s více než dvaceti protagonisty, kteří jsou vystaveni vysokým nárokům stran stylu a dynamiky pohybu, hereckého projevu, vnitřního individuálního nasazení i pocitu sounáležitosti s celkem, uvedl před uvedením premiéry režisér Petr Zuska.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Moravské divadlo Olomouc

Štítky Thálie, ocenění, Moravské divadlo, balet, Romer, Olomouc, divadlo, Cena Thálie, Petr Zuska, Jacques Brel, Karel Kryl, Jan Fousek, Madrid, pandemie covidu-19, režisér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cena Thálie za balet je v Olomouci. Zasloužil se o ni španělský rodák Romero  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.