Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Skoro jako před covidem. Návštěvnost atrakcí v Olomouckém kraji výrazně vzrostla

Čím dál více lidí navštěvuje turisticky zajímavá místa v kraji. Termály Losiny hlásí, že letošní návštěvnost se dostala zpět na předcovidovou úroveň. Hrad Helfštýn zároveň slaví návštěvnicky nejúspěšnější sezónu vůbec.

Během prvních devíti měsíců zavítalo do Termálního parku ve Velkých Losinách přes 185 tisíc návštěvníků. Zájem turistů tak skoro dosáhl na rekordních 190 tisíc lidí, kteří termály navštívili v roce 2019. Podle provozovatelů také vzrostla doba, kterou lidé v areálu tráví, místo tří hodin to jsou čtyři.

„Srovnávat letošní návštěvnost s roky 2020 a 2021 dost dobře nejde, protože díky pandemii COVID bylo provozování bazénů a aquacenter dlouho zakázáno či výrazně omezováno. Během roku 2020 a 2021 přesáhly uzavírky provozu 300 dní,“ uvedl v tiskové zprávě jednatel lázní Martin Plachý.

Vzácné druhy orchidejí představuje výstava Klenoty pralesa ve Smetanových sadech

Stovky orchidejí nejrůznějších tvarů i barev jsou k vidění ve sbírkových sklenících ve Smetanových sadech. První ročník prodejní výstavy orchidejí a tropických rostlin pojmenované Klenoty pralesa potrvá až do šestého listopadu.

Vzrůst návštěvníků zaznamenal i hrad Helfštýn. Ten podle slov mluvčí Evy Lehnertové „zažívá návštěvnicky nejlepší sezónu vůbec.“ Poslední říjnovou středu dorazil na hrad návštěvník s pořadovým číslem 111 111.

Ve srovnání s minulým rokem přišlo na hrad o třináct tisíc lidí více. Loni dorazilo za celý rok na hrad kolem 102 tisíc osob, což už tehdy bylo rekordní. „Naposledy se stotisícovou hranici hradu podařilo překonat v roce 2008,“ uvedla mluvčí.

Letošní čísla předčila očekávání provozovatelů, proto se rozhodli ponechat hrad otevřený i 17. a 18. listopadu v rámci státního svátku. „Letošní helfštýnská sezóna probíhala po dvou covidem zasažených letech tak, jak byli návštěvníci dříve zvyklí,“ vysvětlila Lehnertová. Podle ní přilákala veřejnost především rekonstrukce renesančního paláce. Ten se otevřel už v srpnu 2020, ale kvůli pandemickým opatřením nebyl veřejnosti přístupný.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky hrad, Helfštýn, lázně, sezona, návštěvnost, rekord, COVID-19, Olomoucký kraj, Losiny, Velké Losiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skoro jako před covidem. Návštěvnost atrakcí v Olomouckém kraji výrazně vzrostla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.