Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Moravská filharmonie chystá koncert se světoznámým slovenským orchestrem Cigánski Diabli

Moravská filharmonie Olomouc chystá tento pátek společný koncert se světoznámým slovenským orchestrem Cigánski Diabli, držitelem tří ocenění Grammy Slovenské hudební akademie. Filharmonie koncertem otevře svou multižánrovou koncertní řadu.

Program Ohnivá klasika nabídne nejznámější melodie z Bizetovy Carmen a originální fúze mnoha hudebních žánrů pod vedením uznávaného slovenského dirigenta Adriana Kokoše.

"Multižánrovou řadu jsme založili před dvěma lety a stále ji považujeme za programovou novinku. Coby pořadatelé vnímáme tuto skutečnost jako značnou odpovědnost a rovněž si uvědomujeme, že diváci jsou plní očekávání. I z tohoto důvodu jsme vsadili na jistotu a pozvali do Olomouce špičkový ansámbl Cigánski Diabli, který je mezinárodně proslulý svým výjimečným interpretačním uměním," uvedla dramaturgyně Moravské filharmonie Ivana Kalina Tabak.

Diváci se mohou těšit na netradiční podání opery Carmen od francouzského skladatele Georgese Bizeta v podobě, v níž jsou Bizetovy romantické melodie mistrovským způsobem propojeny s prvky jazzu, flamenca, etna, gypsy music a dalších. Postavu jemné a zároveň vášnivé a nespoutané Carmen vykreslí zpěv Silvie Šarköziové. "Celá první polovina koncertu bude mít podobu jakéhosi hudebního souboje. Symfonický orchestr bude totiž vystupovat v naprosto rovnocenném postavení jako soubor Cigánskich Diablů, a nebude tedy mít pouze doprovodnou funkci," doplnila mluvčí filharmonie Klára Mars.

Cigánski Diabli a Jaroslav Svěcený odehrají společně koncert ve Velkém Týnci

Světově uznáváný a známý slovenský orchestr Cigánski Diabli spolu s houslistou Jaroslavem Svěceným odehrají koncert ve Velkém Týnci.

Druhá část večera přinese melodie populární, klasické, filmové, lidové i hudbu žánru world etno. Chybět nebude například virtuózní Valčík a Imprese pro cimbál, populární Montiho čardáš nebo Oscarem ověnčená hudba z filmu Schindlerův seznam. "Nelze opomenout ani baladu nazvanou Pocta obětem Holocaustu, v níž zpěv a hudba velmi citlivě vyjadřuje snad všechny emoce, které se projevovaly v tak tragické situaci," dodala Klára Mars.

Ohnivá klasika v podání Cigánskich Diablů a Moravské filharmonie zazní pod taktovkou slovenského dirigenta Adriana Kokoše, který se jako jeden z mála slovenských dirigentů úspěšně věnuje spojování různých žánrů v hudbě. Je uznávaným interpretem a propagátorem slovenské vokálně-instrumentální hudby. Pravidelně se podílí na uměleckých pořadech pro rozhlas a Slovenskou a Českou televizi.

Ohodnoť článek

Foto Moravská filharmonie Olomouc

Štítky Cigánski Diabli, Grammy, koncert, hudba, Moravská filharmonie, Olomouc, orchestr, Moravská filharmonie Olomouc, Georges Bizet, holokaust, Česká televize, Ceny Oscar, Schindlerův seznam

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravská filharmonie chystá koncert se světoznámým slovenským orchestrem Cigánski Diabli  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.