Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Netradiční pohled do zákulisí. Olomoucká divadla se představí při jubilejním kulturním svátku

Soutěže, výtvarné dílny i netradiční návštěva zákulisních prostor. Různorodé profese, které se ukrývají za výrobou divadelního představení mohou poznat účastníci Noci divadel v Olomouci. Sobotní akci trojice olomouckých institucí propojuje celorepublikové téma hrdinové a také soutěž, ve které mohou návštěvníci získat divadelní ceny.

Jubilejní desátý ročník Noci divadel proběhne v Olomouci v sobotu 19. listopadu od 16 do 19 hodin. Program pro návštěvníky chystá Divadlo Tramtarie, Moravské divadlo Olomouc i Divadlo na cucky. Napříč Českou republikou se k akci připojilo více než 80 divadel, které nabízejí program zdarma či za symbolický poplatek.

„Po několika letech jsme se v rámci Noci divadel rozhodli znovu propojit olomoucké divadelní scény a Klub mladého diváka ARTER a vytvořit pro veřejnost něco společného. Proto diváci, kteří navštíví Divadlo na cucky, Moravské divadlo i Divadlo Tramtarie kdykoliv mezi 16 a 19 hodinou a v jakémkoliv pořadí, mohou v každém divadle získat razítko na soutěžní kartičku a zařadit se tak do slosování o divadelní ceny. V každém divadle je připraven různorodý program, jehož součástí jsou i zástupci klubu ARTER,“ přiblížila Noc divadel v Olomouci herečka Moravského divadla a vedoucí Ateliéru MDO Jana Posníková.

Moravské divadlo Olomouc umožní návštěvníkům vyzkoušet si různé divadelní profese. „Lidé si budou si moci vyzkoušet, jaké to je být v kůži umělců. No řekněte, kdo by si nechtěl zkusit dirigovat orchestr, režírovat herce nebo si zazpívat s operními pěvci? Některá stanoviště jsou navíc i v zákulisí, kam se běžně veřejnost nedostane,“ prozradila podrobnosti Jana Posníková.

Celkem bude připraveno šest stanovišť, na nichž si diváci vyzkouší první čtenou zkoušku, dirigování malého divadelního uskupení, režírování herců, zpívání nebo učení se choreografie. Na všech stanovištích se setkají s umělci Moravského divadla, kteří jim zábavnou formou pomohou úkol splnit.

Olodvorek se rozšíří o zimní galerii. Adventní program zahájí beseda slavného mořeplavce

Olomoucké vánoční trhy doplňuje svým programem už několikátou sezonu také Olodvorek, jedinečný prostor vnitrobloku v centru krajského města. Letos nabídne v adventním období novinku v podobě zimní galerie a mimo několika koncertů či mikulášské...

Do zákulisí pozve veřejnost také Divadlo Tramtarie. „Věřím, že si návštěvníci s námi Noc divadel užijí naplno. Chystáme pro ně různé soutěže, hry nebo výtvarné dílny pro děti i dospělé. Navíc otevřeme naše divadlo opravdu celé, takže nabízíme jedinečnou příležitost nahlédnout do míst, kam se běžný divák normálně nepodívá, jako je například naše technické zázemí nebo třeba herecká šatna. To vše samozřejmě propojíme s našimi inscenacemi, ale hlavně s jejich hrdiny, takže návštěvníci potkají své oblíbené postavy z našich inscenací tváří v tvář,” nastínila v tiskové zprávě dramaturgyně Tereza Matějková. Na interaktivní stezku mohou návštěvníci Noci divadel dorazit do Tramtarie mezi 16 a 19 hodinou. Od 20 hodin pak divadlo uvede nejnovější komedii Horory z manželských ložnic.

Svou část programu Noci divadel připravilo také Divadlo na cucky. Od 16 hodin tu mohou zájemci absolvovat dobrodružnou hru Po stopách národních hrdinů. „Během hry získají návštěvníci indicie potřebné k vyluštění tajenky a získání razítka do soutěžní kartičky,“ uvedl mluvčí divadla Zdeněk Vévoda a doplnil: „Zároveň se seznámí s hrdiny novodobé české historie, a naladí se tak na večerní derniéru inscenace Opuštěná společnost.“

Na Horním náměstí dnes začínají vánoční trhy s večerním koncertem. V neděli je rozsvícení vánočního stromu

Na Horním náměstí v Olomouci dnes začínají vánoční trhy s tradičními stánky, punčem a kulturním programem, který dnes v podvečer odstartuje koncert revivalu Queenmania v čele s Peterem Paulem Pačutem. Na neděli je naplánované rozsvícení vánočního...

Divadlo na představení nebude vybírat vstupné, do sálu se dostane padesát diváků, kteří přijdou jako první. Začátek je plánován na 19. hodinu. „V rámci odpoledního programu bude možné absolvovat i další, bonusové aktivity. Diváci si třeba vyzkouší práci hrdiny divadelního – tedy technika, a herci jsou v případě zájmu připraveni provést účastníky zákulisím. Celý večer uzavře po osmé večerní DJ Nick Robertson se svým hudebním setem,“ podotkl Vévoda.

Pro letošní Noc divadel organizátoři navázali spolupráci s projektem Paměť národa a připravili sbírku ke Dni válečných veteránů. „Pořízením květu vlčího máku mohou návštěvníci Noci divadel vyjádřit úctu těmto hrdinům. Výtěžek bude použit na přímou pomoc pamětníkům a na dokumentaci jejich příběhů. K této iniciativě se připojila všechna tři divadla, v nichž najdete kasičku, kam můžete přispět libovolnou částkou,“ vysvětlila Tereza Matějková z Divadla Tramtarie.

Speciální program připravila pro třetí listopadovou sobotu také divadla v dalších městech v Olomouckém kraji – návštěvníci se mohou netradičně seznámit s děním v šumperském divadle na Komenského ulici či v Městském divadle v Prostějově. Obě instituce zahajují program Noci divadel od 17 hodin.

Ohodnoť článek

Foto FB Moravské divadlo Olomouc

Štítky Kultura, divadlo, Noc divadel, Moravské divadlo Olomouc, Divadlo Tramtarie, Divadlo na cucky, Olomouc, soutěž, herec, divadelní představení, Česko, Nick Robertson, Den vzpomínek, svátek, Paměť národa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Netradiční pohled do zákulisí. Olomoucká divadla se představí při jubilejním kulturním svátku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.