Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Města v kraji už mají nové jehličnaté dominanty. Kdy se vánoční stromy rozsvítí?

V jednom z prvních termínů napříč Českou republikou začaly tradiční vánoční trhy v Olomouci, další města v regionu plánují symbolické zahájení adventu zejména v závěru tohoto týdne. Vánoční stromy dekorují pracovníci v Přerově, Prostějově, Šumperku i v Litovli nebo Šternberku.

Loni se rozsvítily vánoční stromy v centrech měst bez ohlášení, nyní si už mohou lidé užít tradiční setkání bez covidových omezení. V Olomouci si symbolický moment nenechaly v neděli ujít tisíce lidí.

FOTO a VIDEO: Rozsvícení stromu v Olomouci přilákalo davy. Jedle dostala jméno Perníček

Na první pokus a bez jakýchkoliv komplikací se rozzářila patnáctimetrová vánoční jedle na olomouckém Horním náměstí. Strom před orlojem dostal jméno Perníček, vedení města vybíralo tentokrát z rekordního počtu návrhů. Symbolický start...

 

Den předtím teprve dorazil na přerovské náměstí T. G. Masaryka desetimetrový vánoční strom pokácený v Rokytnici. „V průběhu dalšího týdne ho nazdobíme – máme z loňska bílé ozdoby, které chceme doplnit ještě i červenými baňkami,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček. Samotné rozsvícení zeleného symbolu Vánoc připadá v Přerově na první adventní neděli 27. listopadu v 18 hodin. Jednou z novinek předvánočního období ve městě bude také nová dekorace, její součástí bude i svítící barevná fontána. Ta na náměstí nahradí velký vánoční dárek, který byl nedaleko vánočního stromu k vidění v minulých letech.

Slavnostní rozsvícení vánočních stromů
Prostějov 25. 11. 17:00
Uničov 25. 11. 16:30
Litovel 25.11. 17:00
Přerov 27. 11. 18:00
Šumperk 27. 11. 17:00
Jeseník 27. 11. 17:00
Konice 27.11. 17:00
Lipník nad Bečvou 27.11. 17:00
Hranice 2. 12. 17:00
Zábřeh 4. 12. 17:00
Mohelnice 5.12.

Na stejnojmenné náměstí v Prostějově dorazil vánoční strom až se začátkem pracovního týdne. Dvanáctimetrový stříbrný smrk z místní části Vrahovice se rozsvítí už v pátek 25. listopadu. Občané měli možnost hlasovat o jeho jménu v internetové anketě.

Už od minulé středy má dočasnou zelenou dominantu náměstí Míru v Šumperku. „Jde o jedenáct metrů vysoký smrk ztepilý, který pochází z bývalé plantáže vánočních stromků na Nových Domkách. Slavnostní rozsvícení stromu, který získá novou úspornou LED výzdobu, proběhne první adventní neděli 27. listopadu v 17 hodin za přítomnosti vedení města,“ informovala mluvčí šumperské radnice Soňa Singerová.

Hudební vystoupení a další kulturní program jsou v plánu na adventní neděli na Masarykově náměstí také v Jeseníku. Vánoční trhy se otevřou od 14 hodin, o tři hodiny později pak přijde na řadu samotné rozsvícení stromu.

Ve stejném termínu letos zazáří světýlka na vánočním stromu také například ve Šternberku. „Vánoční smrk tradičně pochází ze Šternberka, rostl v blízkosti rodinného domu na pozemku města. Vlastníci domu se o strom s láskou léta starali, ovšem díky své rozložitosti strom začal ohrožovat okolí a bylo proto rozhodnuto o jeho pokácení a využití pro výzdobu Hlavního náměstí v době vánočních svátků,“ informovala mluvčí města Irena Černocká s tím, že strom rozsvítí starosta města za asistence populární zpěvačky Leony Machálkové, která přispěje ke slavnostní náladě svým koncertem.

Zatímco v Olomouc tradičně volí brzký termín zahájení vánočních trhů, v Hranicích, Zábřehu či Mohelnici je slavnostní rozsvícení stromů na programu až v prvním prosincovém týdnu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Prostějov, FB Město Přerov, Město Hranice, Město Litovel, Město Šumperk, Město Šternberk

Štítky Vánoce, vánoční trhy, vánoční strom, trhy, tradice, advent, Olomouc, Přerov, Prostějov, Šumperk, Jeseník, Olomoucký kraj, rozsvícení stromu, vánoční stromek, Šternberk, strom, Litovel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města v kraji už mají nové jehličnaté dominanty. Kdy se vánoční stromy rozsvítí?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.