Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

FOTO a VIDEO: Rozsvícení stromu v Olomouci přilákalo davy. Jedle dostala jméno Perníček

Na první pokus a bez jakýchkoliv komplikací se rozzářila patnáctimetrová vánoční jedle na olomouckém Horním náměstí. Strom před orlojem dostal jméno Perníček, vedení města vybíralo tentokrát z rekordního počtu návrhů. Symbolický start předvánočního období si v centru Olomouce nenechaly ujít tisíce lidí.

Patnáctimetrový vánoční strom dorazil do Olomouce před týdnem z Hluboček, kde zhruba čtyřicet let rostl u jednoho z rodinných domů. V neděli večer přišlo na řadu slavnostní rozsvícení a oznámení jména zeleného symbolu Vánoc v hanácké metropoli. Po dvou letech covidových restrikcí tentokrát průběh večera nic nelimitovalo. Rušno bylo na Horním i Dolním náměstí.

V letošní soutěži o pojmenování vánočního stromu vyhrály děti ze školní družiny ve Slavoníně, které připravily model stromečku a odhlasovaly si mezi sebou návrh Perníček. Ten se pak nejvíce líbil i vedení města.

„Vybrat vítězný návrh je rok od roku těžší. Už loni jsme informovali o rekordním počtu návrhů, které se nám do soutěže sešly, a letos jich opět bylo ještě víc. Děti nám poslaly celkem 407 výtvarných návrhů a já jim i paním učitelkám, vychovatelkám i maminkám, které dětem třeba pomáhaly, moc děkuji. Soutěž o pojmenování našeho vánočního stromu má už sedmnáctiletou tradici a za tu dobu si ji Olomoučané moc oblíbili. A tradice k Vánocům patří, stejně jako dobré skutky, které nejsou cizí ani letošním vítězům,“ míní primátor města Olomouce Miroslav Žbánek (ANO).

Děti ze školní družiny ve Slavoníně totiž výtvarný návrh připravovaly v rámci projektu Den laskavosti a rozhodly se svou výhru, tedy vánoční filmové představení v kině Metropol, předat Domovu pro matky s dětmi. Druhé místo v soutěži tentokrát patří dětem z druhého oddělení školní družiny ZŠ Rožňavská, třetí místo pak dětem ze ZŠ Komenium.

„To množství dětských návrhů nás opravdu těší a byla by škoda, kdyby měly zůstat jen u nás na oddělení kultury. Rozhodli jsme se proto ty nejzdařilejší vystavit v Galerii Moritz, kde si je budou moci lidé prohlédnout zhruba od začátku prosince,“ říká Lucie Rozbořilová z oddělení kultury, u které se všechny návrhy do soutěže každoročně schází.

Kromě laskavého daru vítězů má však letošní soutěž ještě jednu zajímavost. I tento rok se totiž v soutěži odrazila aktuální situace. „A tak zatímco v minulých letech padalo mnoho návrhů na jméno spojených s covidem, tentokrát jeden z návrhů na pojmenování vánočního stromu zaslala jednadevadesátiletá paní s přáním, aby se letošní vánoční stromeček v Olomouci jmenoval Mír,“ doplnila mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.

Slavnostním rozsvícením vánočního stromu v neděli oficiálně začaly olomoucké Vánoční trhy. Potrvají do 23. prosince. I letos jsou trhy spojené s dobročinností.

Za bruslařskými zážitky do Hluboček či Prostějova. Olomouc kluziště asi dojedná na příští rok

V Olomouci se provoz venkovního kluziště na letošní rok nedojednal, zájemci o dovádění na ledové ploše se ale budou moct vydat do Velké Bystřice, Hluboček či do Prostějova. V krajském městě by se mohla tato atrakce vrátit při příštích vánočních...

Pořadatelé vyčlenili tři stánky, kde se v adventním čase budou střídat charitativní organizace z Olomouce a okolí, kterým lidé mohou přispět na provoz nebo projekty. Součástí programu je také velký benefiční koncert pro olomoucké vozíčkáře. Ten proběhne 8. prosince a vystoupí například Kláva, Harlej revival Olomouc nebo Martin Šafařík. 

„Od neděle se otevřel stánek spolku Dobré místo pro život, kde se vždy představí jedna charitativní organizace a jedna místní firma, restaurace či sportovní klub a společně nabídnou hostům punče a občerstvení. Výtěžek z prodeje jde vždy na dobročinné účely,“ řekla k charitativním stánkům mluvčí trhů Monika Řehulková. Stejným způsobem funguje taktéž stánek klubu Lions. Na dobrou věc mohou lidé přispět také na Dolním náměstí, kde se postupně představí charitativní organizace či spolky. „Jedná se například o spolek Amélie, který pomáhá rodinám onkologicky nemocných pacientů, útulek Pomocné ruce nebo nezisková organizace Klíč pro sociálně slabé,“ informovala v tiskové zprávě Monika Řehulková.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Vánoce, vánoční trhy, vánoční strom, trhy, tradice, advent, rozsvícení stromu, Olomouc, soutěž, vánoční stromek, radnice, Dolní náměstí, Slavonín, Hlubočky, Jana Doleželová, Miroslav Žbánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO a VIDEO: Rozsvícení stromu v Olomouci přilákalo davy. Jedle dostala jméno Perníček  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.