Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Nová kniha profesora Fialy o kriminální historii Olomouce popisuje i pohořanský masakr z devadesátých let

Pohořanský masakr, kdy vrah v Pohořanech na Olomoucku v polovině devadesátých let zastřelil tři věřitele, popisuje nová kniha Olomoucký pitaval - Skutečné kriminální příběhy historika Jiřího Fialy. Druhý díl přinese i kapitoly o vraždě faráře z Dubu nad Moravou nebo otřesný případ z okupace, kdy sovětský zběh zavraždil ženu a dvě děti v Křelově.

Kniha o kriminální historii města nabízí netradiční pohled do této kapitoly dějin. Univerzitní profesor Jiří Fiala poutavě líčí například okolnosti královraždy Václava III., život i umučení sv. Jana Sarkandera, poválečné zúčtování s nacisty a kolaboranty, ale i nedávné kriminální případy. Titul navazuje na původní vydání z roku 1994, v plánu je i druhý svazek.

Vydání knihy se ujal olomoucký spolek Memoria Porta za pomoci Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. "Je mi ctí, že na půdě olomoucké policie je prezentována kniha s podtitulem Skutečné kriminální příběhy, jsou mezi námi kolegové, kteří tyto skutečné příběhy dnes vyšetřují a objasňují. V druhém díle, který se připravuje, se stanou součástí historie," řekl při nedávném křtu knihy olomoucký krajský policejní ředitel Tomáš Landsfeld.

Kniha je doplněním a úpravou původního vydání z roku 1994. Čtenářům nyní nabízí skutečné kriminální příběhy ze 14 až 20. století. Autor je ve druhém vydání zrevidoval a doplnil o kapitoly věnované vybraným zločinům a jejich pachatelům na Olomoucku z 20. století. "Druhé vydání je rozpůleno, přibyla řada kapitol. Druhý svazek je již připraven a dosahuje až do konce 20. století. V druhém svazku bude například popsán i otřesný případ, který začal na začátku okupace, kdy sovětský zběh zavraždil ženu a dvě děti v Křelově," prozradil bohemista Fiala. Chybět zde nebude ani vražda faráře z Dubu nad Moravou z roku 2002, vrah tehdy dostal doživotní trest.

NÁZOR: O výstavě v šumperském Muzejíčku. Afrika stereotypně

Muzejíčko, sekce interaktivních dětských expozic šumperského vlastivědného muzea, je vítaným zařízením pro řadu místních i přespolních rodin. V neokoukaném prostoru tu můžete dítě i sebe zabavit na kus odpoledne a to je dobrý základ. Pokud ale od...

Kniha obsahuje i řadu dokumentů a ilustrací, dobových rytin a fotografií, mnohé snímky jsou podle Fialy unikátní - nemohly být podle něj reprodukovány v plné kvalitě, protože již neexistují. Kniha končí kapitolou Pohořanský masakr, popisuje události z ledna 1996, kdy vrah Jiří Klásek zastřelil v Pohořanech na Olomoucku tři věřitele. Jednotlivé kapitoly líčí také čarodějnické procesy vedené Heinrichem Franzem Bobligem nebo uvěznění generála Gilberta Lafayetta.

Jiří Fiala je svázán s katedrou bohemistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého, kde dosud působí jako emeritní profesor pro obor dějiny české literatury s orientací na českou literaturu 18. a 19. století, folkloristiku, textologii a ediční techniku. Je spoluautorem Dějin Olomouce nebo Olomouckých proměn, společně s Kamilou Holáskovou napsal publikaci Sigmund Freud v Olomouci roku 1886. Získal Cena města Olomouce i Cenu Olomouckého kraje za celoživotní přínos v oblasti kultury za rok 2021.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Memoria Porta

Štítky kniha, historie, kriminalita, pohořanský masakr, Jiří Fiala, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová kniha profesora Fialy o kriminální historii Olomouce popisuje i pohořanský masakr z devadesátých let  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.