Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kontroverzní stavba v centru Olomouce má povolení památkářů. Spolek vyzývá k referendu

, aktualizováno 7. prosince 2022, 18:57

Rozporuplné reakce budí už řadu let plánovaná podoba budovy SEFO v centru Olomouce, architektonickou studii schválili před nedávnem krajští památkáři a příprava stavby může postoupit do další fáze. Kvůli návrhu rozsáhlé muzejní novostavby požaduje Olomoucký spolek okrášlovací po zastupitelstvu Olomouce vyhlášení referenda. Podle náměstka olomouckého primátora takový krok není možný.

Podle předsedy Olomouckého spolku okrašlovacího, podnikatele Richarda Benýška, návrh vzbuzuje nenávist a rozděluje společnost. Budova navržená architektem Janem Šépkou má stát v proluce v sousedství Muzea umění Olomouc.

Netradiční podoba muzejní budovy budí u veřejnosti rozporuplné reakce. „Těžko hledat v našem regionu veřejnou stavbu, která by tak moc prohloubila odlišnosti mezi lidmi, kteří zde žijí,“ řekl Benýšek.

Podle primátorova náměstka Tomáše Pejpka (ProOlomouc) je nereálné, aby město vyhlašovalo kvůli projektu SEFO referendum. „O této iniciativě spolku zatím nemám informaci. Umím si představit, že municipalita uspořádá referendum o záměru své vlastní stavby, ačkoliv takový postup by byl krajně neobvyklý. O stavbě jiného investora nemůže samospráva referendum vyhlásit. Je poněkud absurdní představa, že by město pořádalo referenda o tom, co stavebníci staví na svých pozemcích. Pokud navrhovaná stavba výrazně narušuje zájmy, které samospráva sleduje, například ty, které vyplývají z nějakých zásad, koncepcí, známých veřejných zájmů a podobně, má město standardní nástroje, jak se takovému záměru bránit, a o povolování rozhoduje stavební úřad,“ komentoval náměstek Pejpek.

Jak vnímáte návrh budovy SEFO podle architekta Jana Šépky?

Celkem hlasovalo2865 čtenářů

Návrh budovy Středoevropského fóra Olomouc památkáři olomouckého magistrátu neschválili, opačného názoru ale byly orgány krajského úřadu a Národního památkového ústavu. Podle studie architekta Jana Šépky by tak měla v následujících letech připravovat projektová dokumentace. „Vzhled podle našeho názoru plně zapadá do charakteru městské památkové rezervace v Olomouci. Jde o pět domů na místě bývalých pěti domů. Jsou samozřejmě do určité míry vyabstrahovány podle přístupu pana architekta Šépky,“ souhlasí se schváleným vzhledem stavby SEFO ředitel Muzea umění Olomouc Ondřej Zatloukal.

Projekt SEFO se plánuje v Olomouci déle než deset let. Nová budova má nabídnout výstavní prostory pro umělecká díla z celé střední Evropy a zázemí potřebné pro chod muzea. Jde především o větší depozitáře pro stále se rozšiřující sbírky či novou knihovnu a studovnu.

Betonová novostavba muzea moderního umění by měla vzniknout v proluce na území městské památkové rezervace. Vláda v roce 2019 vyčlenila na stavbu nové budovy 593 milionů korun.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Šépka architekti

Štítky Stavba, SEFO, Středoevropské fórum Olomouc, návrh, architekt, Jan Šépka, památkáři, Muzeum umění Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanislav Cik

Projekt SEFO je celý špatně. Před deseti lety město s muzeem a vlastníkem jednoho z pozemků uzavřelo smlouvu na směnu pozemku a budovy na Horním náměstí, za což nakonec byla trestně odsouzena znalkyně, která nadhodnotila pozemek a podhodnotila budovu. Lidé za celým projektem a směnou trestní kauza nepostihla. Pan Zatloukal se snaží stavbu prosadit hlava nehlava, jakoby si chtěl postavit pomník. To že ta stavba je ohyzdná a absolutně se nehodí do okolní zástavby, je vlastně ten nejmenší problém....

Čtvrtek, 8. prosince 2022, 19:25Odpovědět

Helena Švédová

Toto nemohl navrhnout architekt - projektant. Cožpak nemá oči? Nevidí, jak vypadají vedlejší budovy?

Čtvrtek, 8. prosince 2022, 18:20Odpovědět

Kontroverzní stavba v centru Olomouce má povolení památkářů. Spolek vyzývá k referendu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.