Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Petice proti černým tvářím koledníků vyvolala bouři. Trapní mravokárci, odmítá iniciativu olomoucký hejtman

Enormní vlnu nevole rozpoutala petice, která v souvislosti s tříkrálovou koledou upozorňovala na nevhodnost začerňování obličeje jedné z tradičních postav – krále Baltazara. Proti návrhu na změnu lidové zvyklosti se na sociálních sítích ostře vymezil i hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. Autorka iniciativy po přívalu nenávistných komentářů petici smazala.

Od začátku nového roku přibližně do poloviny ledna procházejí městy i obcemi v České republice koledníci tříkrálové sbírky, jedná se o dobrovolníky spolupracující díky charitativním organizacím. S kasičkami a tradiční písní vybírají jako postavy biblických mudrců Kašpara, Melichara a Baltazara peníze na dobročinné účely. Tereza Navrátil Šimonová letos upozornila v souvislosti s koledováním na fenomén blackfacingu a vytvořila internetovou petici. Problém vnímá ve zpodobnění krále Baltazara zosobňujícího africký kontinent.

„Jako členka africko-české etnické skupiny žádám o upuštění od praktiky začernění tváří, takzvaného blackface, v rámci tříkrálové sbírky. Jedná se o praktiku, která je hluboce nerespektující, zraňující a ponižující pro obyvatele Česka jiné než bílé barvy pleti. V západních zemích se již od této ‚masky‘ upouští a věřím, že pokud chce Česká republika patřit na západ, přestane se objevovat i v našich ulicích,“ napsala ve výzvě na webu petice.com Tereza Navrátil Šimonová.

Bývalý primátor Přerova a jeho náměstek dostali místa v městských firmách. Trafiky, kritizuje to opozice

Bývalý primátor Přerova Petr Měřínský z ANO a jeho náměstek Petr Kouba z ODS neobhájili své posty na radnici, obratem ovšem získali místa ve vedení dvou městských firem. Opozice to označuje za trafiky, nové vedení města svůj postup obhajuje.

Myšlenka se setkala na stránkách s podporou přibližně sto padesáti lidí. V internetových diskuzích a na dalších platformách naopak následovala taková smršť protiargumentů a urážek, že se autorka rozhodla raději rozhodla petici vymazat. „K tématu už se bohužel nevyjádřím. Útoky se dostaly do nepříjemné roviny,“ reagovala na dotaz Hanácké Drbny iniciátorka petice.

Ačkoliv online dokument již z internetového prostoru zmizel, rozepře nejen na sociálních sítích pokračuje dál. Problematické aspekty začerňování tváří bělochů pro účely koledy odmítli zástupci Charity, církve i dalších institucí. Svůj názor přidal i hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (PirSTAN), který se koledování účastní jako člen tříkrálové družiny s olomoucký primátorem a biskupem. „S notnou dávkou zmatenosti a zároveň povýšenosti se ‚bojovníci proti rasismu‘ snaží kalit vodu tvrzením, že ti, kdo dodržují tuto, dnes čistě, charitativní tříkrálovou tradici a v případě mudrce Baltazara si nechají zatmavit tvář, jsou rasisté, protože přece ‚blackface‘. Tito mravokárci jsou se svou nekompetentní kritikou neexistujícího rasismu tříkrálových koledníků zcela mimo a svými snahami o jejich napadání, a dokonce o zakazování začerněných tváří a tvářiček trapní,“ napsal na svůj profil čelní představitel Olomouckého kraje.

Právě Suchánek letos projížděl hanáckou metropolí na koni v kostýmu Baltazara se začerněnou tváří a navštěvoval zástupce Univerzity Palackého či hasiče nebo policisty. Kvůli tvrzením o rasistické povaze zvyklosti obarvování obličeje pak přidal vzkaz pro primátora a biskupa, kteří jsou v Olomouci tradičně součástí průvodu tří králů. „Pane biskupe, pane primátore, navrhuji, abychom se příští rok v roli Baltazara nestřídali. Rád se jí ujmu znovu sám. Sice mě zase nikdo nepozná, za což mi bude spílat naše tisková mluvčí a budu zase podstupovat torturu líčení a odličování, a budu spílat sám sobě. A budou mi možná někteří spílat na Facebooku, ale jdu do toho,“ poznamenal hejtman.

„Tříkrálové koledování je starý lidový zvyk. Postavy tří králů, mudrců, odrážejí středověkou představu tří tehdy známých kontinentů – Asie, Evropy a Afriky – tedy celého světa, kteří se do Betléma přišli poklonit právě narozenému Spasiteli. ‚Černý‘ král Baltazar, zosobňující Afriku, je v celém příběhu postavou váženou, panovnickou, stejně jako ostatní dva – Kašpar a Melichar. Mrzí nás, že jsou symbolu krále Baltazara přisuzovány nějaké jiné významy,“ komentoval pro server Seznam Zprávy mluvčí Charity ČR Jan Oulík.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Hejtman Josef Suchánek

Štítky Charita, sbírka, dobročinnost, Tříkrálová sbírka, Charita, petice, blackface, blackfacing, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ivan Krahula

Je to pohádka, která přece nemůže vadit. A v dnešním pojetí prospěšná.

Neděle, 15. ledna 2023, 10:56Odpovědět

Josef Englic

Je nutno zavést novou tradici. Černý nebude třetí vzadu, ale první vpředu a musí ho představovat rodilý Afričan (nebo Afroameričan).

Neděle, 15. ledna 2023, 04:27Odpovědět

Karla Lukašíková

Kam až někteří fanatici dospěli?!

Sobota, 14. ledna 2023, 08:31Odpovědět

Libor Vacek

No, paní nebo slečna nemá co dělat, tak píše takové voloviny. Po staletí to tak funguje a teď se do toho začne rýpat. Ať jde do pr.....

Pátek, 13. ledna 2023, 20:49Odpovědět

Kamil Hroudny

Vypadá to ,že ke třem králům, přibude ještě jedna korunovaná..

Pátek, 13. ledna 2023, 16:26Odpovědět

Petice proti černým tvářím koledníků vyvolala bouři. Trapní mravokárci, odmítá iniciativu olomoucký hejtman  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.