Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Stvůra byla průlom, v zahraničí mi otevřela mnoho dveří, říká olomoucký sochař Jan Dostál

Svou zatím nejrozsáhlejší výstavu připravil v rodné Olomouci Jan Dostál, jeden z nejoriginálnějších mladých českých umělců. Jeho díla obyvatelé hanácké metropole znají i z veřejného prostoru, ocelové prvky z dílny talentovaného sochaře zdobí také zrekonstruovaný Červený kostel v centru města. Diskuzi předtím dlouho vzbuzovala ohromná socha zvaná stvůra v olomouckém parku. Ta je nyní v Německu, kde podle jejího autora vyvolává až nečekaně pozitivní ohlasy.

Osmnáct různě rozsáhlých a propracovaných kovových objektů mohou zájemci prozkoumávat na expozici nazvané Space Rotation, kterou v prostorách olomoucké budovy Envelopa Office Center připravil olomoucký sochař Jan Dostál

„Na zachycení rotace a víření po spirále pracuju asi tři roky. Na začátku bylo hodně experimentů. Všechno jsme vařili a byly z toho celkem nepěkné sváry. Postupně jsme se dostávali do ladnějších a ladnějších tvarů, až jsme se dostali k současné podobě. Je to i určitý návrat k mé bakalářské práci,“ komentoval hlavní motiv expozice na středeční vernisáži umělec z Hané. Výstavu mohou návštěvníci vidět až do konce března, budova je pro veřejnost otevřena od 7:30 do 18:00.

Jeho závěrečnou prací na vysoké škole byla socha Rounded, která se před pěti lety stala jednou z dominant olomouckého Horního náměstí. „Pak jsem pokračoval sochami zvířat a různých přírodních motivů. Teď jsem zjistil, že kruh je pro mě nosná věc. Dost na tom nyní pracuju a mám z toho velkou radost,“ těší Jana Dostála aktuální tvorba.

Červený kostel dostal novou věžičku. Zdobí ji ocelové šperky sochaře Jana Dostála

Zcela nový sanktusník neboli štíhlá kostelní věžička září na hřebenu střechy Červeného kostela v centru Olomouce. Kromě klasické měděné krytiny obohacují tuto část rekonstruované budovy i unikátní prvky z nerezové oceli, o které se postaral známý...

Téma kruhu je v atriu nové administrativní budovy na první pohled patrné při pohledu na ústřední sochu, která zahrnuje mnoho opakujících se detailů. „U hodně věcí experimentuju, je to na hraně, jestli to jde technologicky provést. Třímetrový portál je takový cvičný model, příští rok by měl vzniknout přibližně osmimetrový. Materiál tvaruju za studena, budu si vyrábět i vlastní hydraulický lis, už to mám domluvené. S touhle technologií bych pak mohl začít tvořit opravdu velké věci,“ naznačuje výtvarník.

Právě kovový materiál mu po zkušenost s řadou jiných variant nejvíc učaroval. „U oceli je úžasná svoboda. Můžu jít do jakéhokoliv měřítka a statického zatížení. Ocel hned drží, udělá se svár a za tři sekundy je to pevné. U jiných materiálů to moc není k vidění. Když jsem byl mladší tak jsem zkoušel dřevo, sádro, sklo, hlínu a jakmile jsem udělal první kovovou věc do Velkého Týnce, tak jsem byl unešený a s ničím jiným už jsem moc nepracoval,“ vypráví Dostál.

Od odhalení jeho první kovové sochy ženy pojmenované Klára, uběhne letos deset let. Díla olomouckého sochaře se od premiéry ve Velkém Týnci mezitím rozšířila po České republice i do zahraničí. A osobitý umělec se může stále více prosazovat podle svých myšlenek a stylu. „Kdysi jsem dělal hodně věcí na zakázku, abych měl finance potřebné na nájem a všechny další náklady. Práce se postupně rozjíždí a mám i pod sebou víc lidí. Můžu dělat víc volnější věci a ty si najdou, nebo nenajdou kupce. Jsem rád, že můžu vyjadřovat absolutně to, co já chci a nikdo mi do toho nemluví,“ říká třicetiletý sochař, který se kdysi učil svářet podle návodů na YouTube.

Postupem času získal řadu zkušeností a v Brně úspěšně dokončil studium na Fakultě výtvarných umění při Vysokém učení technickém – v ateliéru Michala Gabriela. V rodném městě na sebe poprvé výrazněji upozornil v roce 2015 instalací ocelové sochy „Vetřelce“ na střeše domu v Šemberově ulici. Pro český pavilon na poslední světové výstavě Expo v Dubaji vytvořil téměř deset metrů vysokou sochu Mrak. Z jeho dílny pochází také celá řada ozdobných prvků na Červeném kostele, který v centru Olomouce právě prochází závěrečnou etapou komplexní rekonstrukce.

ANKETA: Kovová Stvůra je pryč. Z olomouckého parku socha míří na prestižní výstavu v Německu

V olomouckých Smetanových sadech byla přes dva roky nepřehlédnutelná. Dvanáctimetrová kovová socha z dílny talentovaného sochaře z Hané Jana Dostála budila rozporuplné reakce. Nyní umělecké dílo nazvané Stvůra zamíří na sever Německa, na výstavu...

„Vytváření bylo docela divoké. Postupně přecházím z manuální tvorby na vypalování laserem. Všechno jsem dělal docela přesné, s jedním známým jsem to připravoval na počítači. Ke kostelu nebyly žádné výkresy, vždycky jsme něco vyrobili, mysleli jsme, že to jen usadíme jeřábem a bude to sedět. Tak to ale potom vůbec nebylo. Nakonec jsem to s využití různých tolerancí dovařoval a brousil přímo na místě,“ komentuje Dostál práci na obnově památky na olomoucké třídě Svobody.

Kromě volnosti si při tvorbě užije i adrenalinových zážitků, svoje díla totiž často dokončuje na plošinách či jeřábech v závratných výškách. „Hrozně mě to baví. Dlouho jsem lozil po skalách, takže se výšek vůbec nebojím. Málo sochařů zvládne celou výrobu. Většinu velkých věcí vyrábí na zakázku svářečské nebo zámečnické firmy. Já ale pořád pracuju sám se svými kolegy. Kdykoliv můžu něco změnit,“ zdůrazňuje.

Jako jeden z mála českých umělců svá díla vystavuje na prestižní německé výstavě NordArt. „Letos tam bude pokračovat Stvůra a uvidím, jestli ještě něco přibude. Vymýšlím ještě výstavu ve Švýcarsku u jezera, to mi docela bere čas. Ale výsledek by měl být hodně pěkný,“ říká ke svému dalšímu projektu Jan Dostál.

Zatímco v Olomouci se socha Stvůra setkávala s rozporuplnými reakcemi, v zahraničí je podle Dostála ohlas veskrze pozitivní. „Na NordArtu z ní byli všichni nadšení. Je to největší socha, která tam kdy byla. Anglický název Creature není takové negativní slovo jako stvůra v češtině. Upoutalo to strašně moc lidí, kteří mi volali a chtěli třeba nějaké menší věci. Dotáhnout tam stvůru bylo dost drahé, vezly ji dva kamiony, ale nakonec to bylo průlomové, otevřely se mi tím další dveře,“ dodává s úsměvem progresivní umělec.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Kultura, sochař, socha, Jan Dostál, výstava, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stvůra byla průlom, v zahraničí mi otevřela mnoho dveří, říká olomoucký sochař Jan Dostál  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.