Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Červený kostel dostal novou věžičku. Zdobí ji ocelové šperky sochaře Jana Dostála

Zcela nový sanktusník neboli štíhlá kostelní věžička září na hřebenu střechy Červeného kostela v centru Olomouce. Kromě klasické měděné krytiny obohacují tuto část rekonstruované budovy i unikátní prvky z nerezové oceli, o které se postaral známý olomoucký sochař Jan Dostál.

Sanktusová věž se dočkala při přestavbě kostela první renovace od roku 1901, změna je při porovnání s původním stavem patrná na první pohled. „Cílem bylo vytvořit moderní šperk diamantových tvarů na starším kostele. Aby vznikla komunikace mezi modernou a starobylostí kostela,“ komentuje své nové dílo na objektu, která slouží Vědecké knihovně Olomouc, Jan Dostál.

Z části ulice Na Vozovce v Olomouci je jednosměrka. Bludiště i pro místní, lamentují řidiči

Částečné zjednosměrnění olomoucké ulice Na Vozovce se setkalo i s kritikou ze strany veřejnosti. Město chce v oblasti zklidnit dopravu a umožnit bezpečnější průjezd také cyklistům do nedalekého parku a centra města. Řidiči se tak v úseku, kde...

Budoucí podoba kostela přestavovaného pro účely kulturního a společenského centra byla inspirací pro ozdobné prvky sanktusníku. „Vzadu bude moderní dostavba diamantových tvarů a cílem je, aby se část přenesla i na starší kostel. Aby se to propojilo, tak jsme vymysleli tyto šperky kostela. Zachovali jsme místo a proporci klempířský prvků, ale vytvořil jsem je autorsky z moderních materiálů,“ přiblížil odborník na práci s kovy.

Na tvorbě spolupracoval několik měsíců s klempíři a s architektem Miroslavem Pospíšilem, samotné propojení technického a uměleckého řešení nebylo podle Dostála snadné. „Bylo docela složité vymyslet celou sestavu tak, aby tam nezatékalo. Provedli jsme několik kroků, abychom instalaci na místě zabezpečili, aby tam spolehlivě držela a přitom vypadala, že je na věžičku jen nasunutá,“ podotkl umělec. V následujících měsících bude připravovat hned šest dalších prvků podobně asymetrického a uvolněného pojetí, které rovněž obohatí rekonstruovanou budovu na třídě Svobody.

Sochař Jan Dostál u svého díla nazvaného Stvůra v olomouckých Smetanových Sadech

Jako olomouckého patriota jej potěšila možnost přidat další autorský otisk do ulic hanácké metropole. „Je to úžasné, že budu mít své dílo na tak rušném místě. Mám velkou radost i z toho, že poprvé spolupracuji s panem Pospíšilem, kterého si jako architekta opravdu vážím. Moc se těším na celý výsledek,“ ocenil Dostál spolupráci s představitelem úspěšného studia Atelier-r.

Právě Atelier-r stojí za letos mnohonásobně oceňovanou rekonstrukcí renesančního paláce hradu Helfštýna. Mohl by se olomoucký Červený kostel vydařeností přestavby přiblížit? „To by bylo super, kdyby se to takto povedlo,“ usmívá se Jan Dostál a dodává: „V Olomouci tolik instalací nastálo nemám, je to po vetřelci další věc, která ve městě už zůstane. Jsem moc rád, že můžu něco vytvořit i pro rodné město,“ uzavřel autor, jehož dílo bylo letos k vidění i na světové výstavě EXPO v Dubaji.

Helfštýn rozšiřuje sbírku ocenění. Palácové torzo získalo cenu od mezinárodní poroty

Rekonstrukce renesančního paláce hradu Helfštýn získala další z řady ocenění, výjimečný počin ohodnotila hlavní cenou Česká komora architektů. Nový vzhled a funkčnost pro jeden z nejnavštěvovanějších turistických cílů kraje navrhl olomoucký...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vědecká knihovna Olomouc, Statutární město Olomouc

Štítky rekonstrukce, oprava, Červený kostel, Vědecká knihovna Olomouc, Jan Dostál, sochař, Olomouc, Olomoucký kraj, kostel, šperk, Miroslav Pospíšil, Světová výstava, Dubaj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Červený kostel dostal novou věžičku. Zdobí ji ocelové šperky sochaře Jana Dostála  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.