Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

FOTOGALERIE: Splněný sen historiků. Arcidiecézní muzeum ukazuje dávné časy Olomouce

Desítky lidí netrpělivě vyčkávaly v pondělí odpoledne před branami Arcidiecézního muzea, které se po více než dvou letech znovu otevřelo návštěvníkům. Jedinečná oblast dokládající mnoha set letou historii Olomouce představila nové části expozice, poprvé se otevřel celý palác biskupa Jindřicha Zdíka.

„Dnešní setkání je vpravdě historickým okamžikem. Nejen proto, že byla dokončena dávná myšlenka komplexní rehabilitace podstatné části národní kulturní památky olomouckého přemyslovského hradu, především katedrály svatého Václava s areálem kapitulního děkanství. Arcidiecézní muzeum bylo zvětšeno o nový podkrovní interiér, stálá expozice je zde věnována tisíciletému vývoji olomouckého svatováclavského návrší. Především dochází k naplnění snu mnoha generací českých památkářů, historiků umění, architektů, archeologů či restauratorů,“ řekl při slavnostním otevření Arcidiecézního muzea ředitel Muzea umění Olomouc Ondřej Zatloukal. Právě Muzeum umění je jednou z hlavních institucí, které na odborném obnovení kusu dějin u katedrály svatého Václava po mnoho let pracovaly. 

Zpřístupnění celého objektu románského paláce biskupa Jindřicha Zdíka a všech čtyř ramen středověké křížové chodby s výstavním cyklem nástěnných maleb ani rajský dvůr si nenechalo ujít hned při prvním možném termínu mnoho zvídavých návštěvníků. Po točitých schodech lidé stoupali na nový ochoz, který nabízí netradiční pohled na historické prvky románského paláce a také na vyvýšené záhony a studnu Rajského dvora.

V podkroví arcidiecézního muzea si mohli návštěvníci prohlédnout také novou stálou expozici nazvanou Zde se nacházíte s podtitulem svatováclavské návrší v Olomouci v proměnách staletí. „Historii této lokality expozice sleduje od nejstaršího pravěkého osídlení až po současnost. Podobu návrší ve vybraných historických obdobích přibližují bronzové modely, vytvořené na základě nejnovějších vědeckých poznatků. Mezi exponáty dominují vzácné archeologické nálezy, architektonické články a fragmenty výzdoby někdejších staveb, které byly odhaleny při archeologických vykopávkách a stavebně-historických průzkumech,“ přibližuje mluvčí muzea Tomáš Kasal.

Komiks a virtuální realita. Arcidiecézní muzeum v Olomouci se po rekonstrukci znovu otevírá

Po dvouleté rekonstrukci se v Olomouci v pondělí otevírá Arcidiecézní muzeum včetně románského paláce biskupa Zdíka. Vedení muzea se rozhodlo pokusit se oslovit mladé lidi. Kromě expozic v nových prostorách si muzeum připravilo multimediální...

Návštěvníci si mohli vyzkoušet také řadu interaktivních prvků. Herní vizualizace přibližuje na monitoru s ovladačem historickou podobu návrší, lidé se tak mohou procházet dějinami tohoto pozoruhodného místa. Novou expozici doplňuje také originální komiks. Ten líčí příběh současného mladíka, který vyrazí lézt po skále pod dómem svatého Václava a shodou okolností se stane cestovatelem v čase. Kurátoři výstavy tak cílí i na mladé návštěvníky. Podobně jako například s další hrou využívající platformu kinect.    

„Je pro nás velmi důležité podporovat aktivity, které jsou inovativní, zásadní a v daný moment třeba vyvolávají debatu. Znovuotevření Arcidiecézního muzea není jen událostí olomouckou, krajskou, ale je to událost, která má celostátní význam,“ prohlásil během slavnostního aktu v katedrále svatého Václava ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Výstava, expozice, arcidiecézní muzeum, Olomouc, otevření muzeum, Muzeum umění, památka, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Splněný sen historiků. Arcidiecézní muzeum ukazuje dávné časy Olomouce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.