Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Komiks a virtuální realita. Arcidiecézní muzeum v Olomouci se po rekonstrukci znovu otevírá

Po dvouleté rekonstrukci se v Olomouci v pondělí otevírá Arcidiecézní muzeum včetně románského paláce biskupa Zdíka. Vedení muzea se rozhodlo pokusit se oslovit mladé lidi. Kromě expozic v nových prostorách si muzeum připravilo multimediální expozici a komiks.

Po dvouleté rekonstrukci, na jejíž stavební práce šlo 55 milionů korun, muzeum poprvé zpřístupňuje všechna čtyři ramena gotické křížové chodby s nástěnnými malbami. O patro výš zase slibují lávku, díky které bude možné projít pozůstatky někdejšího paláce biskupa Jindřicha Zdíka a celý ochoz. „Celá fyzická realizace na projektu začala v polovině roku 2019,“ uvedla Dominika Doláková, manažerka projektu ITI Olomoucké aglomerace.

Arcidiecézní muzeum Olomouc se otevře po dvou letech v novém. I s digitálními médii či komiksem

Po dvouleté rekonstrukci se v závěru dubnu znovu otevře pro veřejnost Arcidiecézní muzeum Olomouc v sousedství katedrály svatého Václava. Historické prostory bývalého kapitulního děkanství a románského paláce biskupa Zdíka prošly proměnou a...

Nejdůležitější je půdní vestavba v budově kapitulního děkanství. V podkrovních prostorách muzea zpřístupnilo muzeum novou stálou expozici s názvem Zde se nacházíte. Ta shrnuje kulturní a historický vývoj Svatováclavského návrší ve třech historických obdobích: pravěk, dvanácté století a druhá polovina osmnáctého století. Ke každému období je věnovaný trojrozměrný model Svatováclavského návrší a historické artefakty. „Veškeré artefakty byly nalezeny zde na Svatováclavském návrší,“ doplnil Miroslav Kindl, vedoucí Arcidiecézního muzea.

Na expozici a další vybavení návštěvnické infrastruktury využilo muzeum 35 milionů korun z evropských dotací. Krom zmiňované expozice „Jde o nový bezpečnostní kamerový systém, nové osvětlení v nejvýznamnějších částech Arcidiecézního muzea, zabezpečení klimatizace pro nejchoulostivější části muzea a novou grafiku. Další zlepšení návštěvnické infrastruktury očekáváme během letošního roku,“ uvedl ředitel muzea Ondřej Zatloukal.

S tou souvisí i multimediální prohlídka. „Připravili jsme tři virtuálně herní vizualizace. Každá z nich reprezentuje jedno z dob, které jsou nejdůležitější pro nás v expozici,“ vysvětlil Kindl. Interaktivní prohlídka vybízí k tomu, aby návštěvník vzal ovladač a virtuálně si prohlédl prostory v okolí Arcidiecézního muzea ve zmiňovaných třech obdobích. Podle vedoucího muzea cílí především na mladé návštěvníky. Virtuální prohlídku hodlá muzeum dále rozšiřovat. Bude možné „potkávat muže a ženy a bude možné s nimi konverzovat. Samozřejmě bude možné se edukativní linkou dozvědět rozšířené informace o pravěké a středověké kultuře,“ navázal.

Olomoucké divadlo chystá na další sezonu deset premiér. Vstupné mírně podraží

Dramaturgický plán Moravského divadla Olomouc ovlivnila pro příští sezonu ekonomická situace, instituce mírně omezí počet premiér. Diváci se přesto mohou těšit na deset nových titulů. Návštěvnost divadla se vrací k předcovidovým číslům, kvůli...

Dalším prvkem, kterým muzeum chce oslovit mladé návštěvníky, je komiks z dílny Martina Šinkovského a Petra Nováka. „Je to příběh, který se odehrává na padesáti stranách a je to příběh cestovatele v čase. Chlapec cestuje od současnosti až do pravěku a prochází si nejvýznamnějšími etapami a událostmi, které prošly Svatováclavské návrší,“ rozvedl Kindl. Během své cesty potkává nejvýznamnější osobnosti, mezi nimi je Wolfgang Amadeus Mozart nebo Václav III.

Muzeum počítá i s dalšími rekonstrukcemi. „Obávám se, že Arcidiecézní muzeum je prastarý objekt a rekonstrukce nebudou u konce nikdy,“ vysvětlil mluvčí muzea Tomáš Kasal. Ten považuje nynější rekonstrukci za další etapu. „Velké stavební úpravy se tu vedly v osmdesátých letech, potom před otevřením v devadesátých letech, a teď. Vlastně pokaždé to vede k nějakému dalšímu vylepšení,“ navázal.

Slavnostní otevření se koná v pondělí 24. dubna v 17 hodin v dómu sv. Václava. Kvůli očekávanému velkému zájmu veřejnosti budou prostory muzea otevřeny v tento den již od 16.00 do 20.30 hodin.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniel Vachek

Štítky Arcidiecézní muzeum Olomouc, Olomouc, Olomoucký kraj, Svatováclavské návrší, rekonstrukce, otevření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komiks a virtuální realita. Arcidiecézní muzeum v Olomouci se po rekonstrukci znovu otevírá  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.