Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

V Olomouci začal mezinárodní festival AFO, divákům nabídne dokumentární snímky z celého světa

V Olomouci začal mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc. Návštěvníci mohou vybírat ze tří stovek programových položek od filmových projekcí přes přednášky, workshopy, koncerty, výstavy či natáčení živých podcastů. Festival potrvá do konce týdne.

"Odborné poroty vyberou nejlepší snímky ve třech soutěžních kategoriích - mezinárodní, česko-slovenská a soutěž krátkých filmů. Prostor dostávají prestižní televizní produkce, oscarové nominace i filmy posouvající hranice dokumentárního vyprávění. Tvůrci nejlepších snímků si odnesou trofeje v podobě krasohledu skláře Martina Hlubučka," uvedla mluvčí festivalu Martina Vysloužilová.

Letos bude ve filmových sálech uvedeno 159 filmů. Diváci uvidí nejen ty soutěžní, ale také výběr filmů z nesoutěžní sekce, které se věnují tajemství přírody, vesmíru či environmentální problematice; dostane se i na témata společenská, lidskou mysl, vnímání času nebo historickou úlohu žen ve výtvarném umění.

Na AFO i letos zamíří také vědci a filmové osobnosti, pozvání přijal například americký kosmolog Chris Impey, norská režisérka Eva Charlotte Nilsenová či australská režisérka, scenáristka a držitelka ceny Emmy Sonya Pembertonová. Na slavnostním zakončení festivalu obdrží Pembertonová Cenu za významný přínos popularizaci vědy. "Napsala, režírovala a produkovala více než 60 hodin odvysílaných dokumentů, její filmy získaly přes 70 mezinárodních ocenění. A bylo to právě AFO, které část její tvorby ovlivnilo, když v minulosti na festivalu potkala youtubera a popularizátora vědy Dereka Mullera, se kterým později natočili světově úspěšné filmy Uranium a Vitamania," uvedla ředitelka festivalu Eva Navrátilová.

Letošní Academia Film Olomouc uvede filmy z oscarových nominací. Nabídne i seriál Kronika orgasmu

Celkem 52 snímků se letos na konci dubna utká v soutěžích festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc. Diváci se mohou těšit na filmy z oblasti astronomie, etologie nebo dějin umění. Do Olomouce přicestují například kosmolog Chris...

Středem festivalu je Umělecké centrum UP - Konvikt, program však zájemci najdou také v kině Metropol, science centru Pevnost poznání, Muzeu umění, ve Vlastivědné muzeum, v krytu civilní ochrany nebo v Divadle na cucky.

Festival pořádá UP již od roku 1966. Přehlídka pravidelně představuje ty nejlepší současné vědecké snímky prestižních světových produkcí, které osobně uvádějí renomované osobnosti české i zahraniční vědy či zástupci filmového a televizního průmyslu. "Cílem AFO je bourat předsudky a stereotypy o 'nudných' vzdělávacích filmech, stejně tak o přírodních, humanitních a společenských vědách," doplnila mluvčí akce.

Hybnou organizační silou festivalu jsou především současní i bývalí studenti univerzity. Do organizace letošního AFO se zapojilo přibližně 200 studentů a studentek ve všech úrovních od dramaturgie, komunikace, překladů až po produkci nebo stavbu festivalu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Academia Film Olomouc, Tomáš Helísek

Štítky věda, festival, Olomouc, film, Academia film Olomouc, koncert, výstava, přednáška, Derek Muller, Chris Impey, Pevnost poznání, Muzeum umění Olomouc, Cena Emmy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouci začal mezinárodní festival AFO, divákům nabídne dokumentární snímky z celého světa  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.