Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Červený kostel v centru Olomouce září novotou. Otevře se atraktivním čtyřdenním festivalem

Po přibližně třech letech prací je rozsáhlá rekonstrukce Červeného kostela v centru Olomouce takřka u konce. Původně sakrální stavba a poté depozitář knih olomoucké vědecké knihovny bude mít další funkci, stane se významným bodem kulturního dění hanácké metropole. Možnosti nového prostoru představí od 17. května čtyřdenní akce Začínáme... Festival Červeného kostela.

Od šedesátých let minulého století byl vstup do Červeného kostela vyhrazen zejména pracovníkům knihovny a poté stavbařům, za tři roky se proměnil interiér i exteriér jedné z dominant třídy Svobody v centru Olomouce. Po odstranění mobilního oplocení stavby už lidé procházející po rušné olomoucké ulici obdivují kompletně zrevitalizovaný zevnějšek objektu vybudovaného na přelomu 19. a 20. století. Ten ozvláštňují také unikátní kovové ozdobné prvky z dílny olomouckého sochaře Jana Dostála.

Proměna budovy v majetku Olomouckého kraje i s vybudováním černé přístavby spojující kostel s budovou ředitelství Vědecké knihovny v Olomouci vyšla na 170 milionů korun. Hejtmanství se na poslední chvíli podařilo získat dotaci ve výši 133 milionů, náklady na atraktivní a složitou rekonstrukci tak byly pro region na úrovni necelých 40 milionů. „Vědecká knihovna získá reprezentativní prostory, které využije i Olomoucký kraj. Těšíme se, že do kostela přesuneme celou řadu našich akcí, jako například předávání různých ocenění. V našem regionu díky tomu vznikne další významný kulturní stánek,“ komentoval v krajském měsíčníku Jan Žůrek (Spojenci), radní Olomouckého kraje pro oblast kultury.

Chceme, aby byl festival oslavou jinakosti. Do Olomouce zavítá „jiná“ Divadelní Flora

Činoherní, taneční i operní inscenace, performance a divadelní instalace. Taková je náplň šestadvacátého ročníku festivalu, který bude probíhat v polovině května na deseti místech v Olomouci. Letošní festivalové motto zní Jinakost.

Moderní přístavba, která je taktéž vytvořená podle návrhu renomovaného architekta Miroslava Pospíšila, nabídne kromě vstupního foyer také recepci, kavárnu či vysokou stěnu dekorovanou téměř deseti tisíci knihami. Prostory Červeného kostela se veřejnosti poprvé otevřou 17. května se zahájením představovacího čtyřdenního festivalu.

Prvním bodem programu se stane autorské čtení knihy Les v domě v podání Aleny Mornštajnové. Úvodní akce festivalu už je sice obsazená, v dalších dnech budou moct návštěvníci zavítat na celou řadu přednášek, koncertů či besed. O práci restaurátora bude hovořit ve čtvrtek 18. května Radomír Surma, v harmonogramu festivalu je také výstava snímků uznávaného fotografa Jindřicha Štreita či koncert smyčcového kvarteta Moravské filharmonie Olomouc. Červený kostel se navíc stane místem národního zahájení 19. ročníku Festivalu muzejních nocí, které proběhne v pátek 19. května 2023 od 14 hodin. Akce nabídne také komentované prohlídky s architektem Pospíšilem. V neděli pak bude štíhlá monumentální památka a její okolí na olomouckém bulváru dějištěm sousedské slavnosti. „Vstup na všechny akce je zdarma a doporučujeme rezervaci předem,“ uvádějí zástupci Vědecké knihovny v Olomouci.

Program Festivalu Červeného kostela
17. 5. 16.00 Alena Mornštajnová. Autorské čtení z knihy Les v domě
18. 5. 10.00 Zlatá velryba. O představivosti a psaní knih pro děti
18. 5. 14.00 S Radomírem Surmou o umění, restaurování...
18. 5. 15.30 Dech na strunách. Koncert Moniky Štreitové (flétna) a Pedra Rodriguese (kytara)
18. 5. 20.00 Setkání v Olomouci. Jindřich a Monika Štreitovi
19. 5. 20.00–22.00 Muzejní noc – prohlídky Červeného kostela
20. 5. 10.00–17.00 Komentované prohlídky Červeného kostela
20. 5. 18.00 Koncert smyčcového kvarteta Moravské filharmonie Olomouc
21. 5. 10.00–17.00 Sousedská slavnost
21. 5. 19.00 Otisky – představení Divadla na cucky
Výstavy
17. 5. – 21. 7. 2023 Svět pohledem Jindřicha Štreita
Zdroj: Vědecká knihovna v Olomouci

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Červený kostel, Olomouc, stavba, knihovna, Vědecká knihovna v Olomouci, Moravské divadlo, Moravská Filharmonie, festival, Radomír Surma, Jindřich Štreit, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Červený kostel v centru Olomouce září novotou. Otevře se atraktivním čtyřdenním festivalem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.