Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Chceme, aby byl festival oslavou jinakosti. Do Olomouce zavítá „jiná“ Divadelní Flora

Činoherní, taneční i operní inscenace, performance a divadelní instalace. Taková je náplň šestadvacátého ročníku festivalu, který bude probíhat v polovině května na deseti místech v Olomouci. Letošní festivalové motto zní Jinakost.

„Flora se nikdy nechlubila tím, že prezentuje to nejlepší z českého nebo evropského divadla,“ začala tiskovou zprávu mluvčí festivalu Daniela Hekelová. Navázala, že letošní motto Jinakost zastřešuje tvorbu svébytných osobností středoevropského divadelního prostoru. „Chceme, aby byl festival oslavou jinakosti. Aby široké veřejnosti ukázal stylově a esteticky různorodou tvář současného divadla,“ doplnila mluvčí. Festival začíná 11. května a skončí 22. května.

Festival dlouhodobě cílí na středoevropskou dramaturgii, konkrétně na divadlo z per Německých autorů. Letošní ročník slibuje, že dá větší prostor ženám. V Olomouci se tak představí autorky, režisérky, choreografky a interpretky, které působí jak v České republice, tak v Německu, Švýcarsku, Rakousku nebo na Slovensku.

Pěvecký sbor Univerzity Palackého zazpívá za polárním kruhem. Při nacvičování využívali Zoom

Smíšený komorní sbor Ateneo Univerzity Palackého v Olomouci míří do Norska. Téměř čtyři sta kilometrů za severním polárním kruhem představí veřejnosti vlastní repertoár i ten společný, který vytvořili s tamním partnerským sborem. Při nacvičování...

Účastníci se mohou těšit na takzvaný nahý tanec od Doris Uhlich. Ta se ve spolupráci s Borisem Kopeinigem odhalí během vystoupení Tank. Z Curychu dorazí Teresa Vittucci, častá spolupracovnice hvězdy loňské Divadelní Flory – Michaela Turinského, která za svůj vtipný komentář získala ocenění Schweizer Kulturpreis.

„Do Olomouce se během druhého festivalového víkendu sjedou obdivovatelé jedné z „nejradikálnějších“ režisérek poslední dekády – Susanne Kennedy. Antičtí hrdinové se na cestě za poznáním fyzicky vydávali do delfské věštírny,“ vysvětlila Hekelová. Podstatná část festivalového programu se letos poprvé odehraje také v kulisách největšího výstavního sálu Muzea moderního umění.

V muzejním Trojlodí zhmotní maďarská tanečnice Boglárka Börcsök a německý filmař Andreas Bolm životní peripetie tří zapomenutých maďarských tanečnic. Třikrát v olomouckém muzeu přivítá Simone Dede Ayivi. Přední zástupkyně německé nezávislé scény nechá zaznít hlas příslušníků druhé a třetí přistěhovalecké generace.

Zámek ve Ptení čeká o víkendu první festival. Nádvoří je přichystané, k dispozici bude i stanové městečko

Zámek ve Ptení na Prostějovsku, který od města Prostějova koupil muzikant a milovník středověku David Hudeček alias Horset, čeká o tomto víkendu první hudební festival. Zejména zámecké nádvoří nyní prochází úklidem, k dispozici budou místo pro...

„Divoké devadesátky“ předvede performerka Miřenka Čechová při představení Baletka. V něm během dialogu s bývalou spolužačkou prohlubuje své téma boje proti systému a ztrátě vlastní identity.

Divadlo na Cucky uvede během Divadelní Flory novinku Tanec Dervišů, ke kterému napsala scénář a zároveň jej režírovala Barbara Herz. Na festivalu budou akce pro děti, představení brněnského Divadla Aldente, zhruba dvě desítky veřejnosti otevřených besed a prezentací, které jsou součástí vzdělávacího programu FloraLab.Ten je určený pro vysokoškolské studenty uměnovědných oborů.

Součástí budou také hudební vystoupení. Na pódium Jazz Tibet Clubu zamíří berlínská umělkyně s pseudonymem Kid Be Kid. Hranice žánru překračuje kombinací soulového zpěvu s beatboxem a hrou na klavír a syntezátory. Mluvčí dodala, že letošní ročník uvede celkem devět zahraničních produkcí.

Vstupenky na festival jsou již v předprodeji. Zakoupit je lze na stránkách Divadelní Flory u jednotlivých bodů programu, nebo na pokladně v Moravském divadle.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tantehorse

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chceme, aby byl festival oslavou jinakosti. Do Olomouce zavítá „jiná“ Divadelní Flora  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.