Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Olomoucké náměstí ozvláštní písková socha. Umělci zpodobní patronku města

Ze třiatřiceti tun písku vznikne před olomouckou radnicí v průběhu deseti dnů i letos jedinečná socha. O vytvoření pískové skulptury s hlavním motivem patronky města svaté Pavlíny se postarají sochaři Václav Lemon a Marian Maršálek, dílo by mělo v centru Olomouce vydržet až do konce září.

Superhrdinové Palacký a svatá Pavlína. Olomouc společně s univerzitou představila nový vizuál

Nový vizuál představilo město Olomouc ve spolupráci s Univerzitou Palackého. Ponese se v duchu komiksových superhrdinů, v tomto stylu grafik ztvárnil patronku města svatou Pavlínu a také Františka Palackého. S neobvyklým vyobrazením ochránkyně...

V loňském roce vytvořili umělci Václav Lemon a Marian Maršálek na nároží radnice sochu Marie Terezie. Tentokrát se na stejném místě bude u příležitosti 400 let od prohlášení svaté Pavlíny patronkou města vyjímat zpodobnění ochránkyně hanácké metropole.


Skica sochy, která vznikne na Horním náměstí v Olomouci. Zdroj: Václav Lemon, Marian Maršálek

„Svatá Pavlína dává pít vodu z lampy, která byla přivezena s jejími ostatky z Říma, Olomoučanům stiženým morovou epidemií. Mnozí, kteří se napili, se uzdravili,“ popisuje na webu města svou skicu budoucí pískové sochy Václav Lemon. Marian Maršálek bude pracovat na druhé straně sochy, kde vytvoří připomínku třístého výročí Mariánského sloupu z Dolního náměstí.

Umělci od začátku týdne připravují přivezený písek do podoby, ze které poté budou moci sochu vytvořit. Dílo vzniká nejen jako obohacení historického jádra pro turistickou sezonu, ale také pro blížící se Svátky města, které začínají 2. června. Socha bude vysoká čtyři metry, její základna bude mít rozměru tři krát dva a půl metru. „Pokud počasí dovolí, měla by na Horním náměstí stát až do konce září. Před deštěm ji bude chránit speciální postřik,“ doplnila mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jana Doleželová

Štítky Socha, písková socha, socha náměstí, Olomouc, Svátky města, turistika, svatá Pavlína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Laža

Jaké jsou předpokládané náklady pro zhotovení a úklid ?

Středa, 24. května 2023, 10:22Odpovědět

Olomoucké náměstí ozvláštní písková socha. Umělci zpodobní patronku města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.