Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Superhrdinové Palacký a svatá Pavlína. Olomouc společně s univerzitou představila nový vizuál

Nový vizuál představilo město Olomouc ve spolupráci s Univerzitou Palackého. Ponese se v duchu komiksových superhrdinů, v tomto stylu grafik ztvárnil patronku města svatou Pavlínu a také Františka Palackého. S neobvyklým vyobrazením ochránkyně hanácké metropole a historika přezdívaného jako Otec národa, se mohou lidé setkat například na tabulích na příjezdových trasách do města.

Olomouc v letošním roce slaví dvě významná kulatá jubilea. V říjnu uplyne přesně 400 let, co byla svatá Pavlína prohlášena za patronku města, v prosinci pak 450 let od založení univerzity, která je s letopočtem 1573 druhá nejstarší v zemi. „Obě výročí nyní připomínají tabule na hlavních příjezdových trasách do města a na výpadovkách. Komiksově laděné pojetí znázorňuje repliky mezi ‚otcem národa‘ Palackým, po němž novodobá obnovená univerzita nese jméno, a svatou Pavlínou,“ přibližuje v tiskové zprávě mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

Co říkáte na nový superhrdinský vizuál Olomouce a Univerzity Palackého?

Celkem hlasovalo71 čtenářů

Františka Palackého a svatou Pavlínu ztvárnil grafik vystupující pod jménem Ticho762. Mučednice svatá Pavlína, jako většina svatých, nikdy věrně zobrazena nebyla.  „Svaté Pavlíně jsem dal jen prostý starověký šat a její rysy nepřipomínají nikoho konkrétního, tvář vznikla kombinací předloh,“ popsal výtvarník. „Obrazy svatých používají tradičně pro rozlišení různých atributů. U svaté Pavlíny to je palmová ratolest,“ vysvětlila Štědrá.

Palackého podoba je známá i z českých bankovek, v olomoucké superhrdinské verzi ale připomíná Supermana. „Nechtěli jsme důstojného Františka Palackého současné studentské generaci představovat jako zaprášenou, zkostnatělou historickou postavu. Má mnohé zásluhy, které lze označit ve své době za hrdinné. Chceme, aby byl pro mladé inspirativní a komiks se superhrdiny je v tomto ohledu ideálním komunikačním prostředkem,“ vysvětlil mluvčí Univerzity Palackého Egon Havrlant.

Po stopách poutníků ke zdraví a relaxu v lázních. Klinika FN Olomouc vyhlásila motivační soutěž

Od Velikonočního pondělí se rozbíhá další ročník výzvy na podporu zdravého pohybu, kterou připravila Klinika tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace Fakultní nemocnice Olomouc. Zatímco v předchozích ročnících měli účastníci za...

Na superhrdinském jevu má podle jednoho z příběhů zásluhu i svatá Pavlína, jejíž ostatky dostali v roce 1623 představitelé jezuitské univerzity od papeže Řehoře XV. „Její uctívání v procesí pomohlo zahnat v Olomouci mor, proto se stala patronkou města,“ připomněla mluvčí Radka Štědrá. Před třemi lety se tato symbolika dokonce zopakovala. Relikviář s ostatky svaté Pavlíny byly vystavený v katedrále svatého Václava a lidé se zde mohli modlit při koronavirové epidemii.

Vyobrazení patronky města a Františka Palackého instituce využijí nejen na tabulích na příjezdových trasách do Olomouce, ale například i ve formě suvenýrů. „Univerzita bude vizuál dále rozvíjet při stěžejních akcích jako je majáles nebo studentské setkání na začátku akademického roku Meet UP,“ uvedl mluvčí Havrlant. Olomoucká radnice pak plánuje komiksovou svatou Pavlínu zobrazovat i při červnových Svátcích města a dalších oslavách.

Ohodnoť článek

Foto Egon Havrlant, Ticho762, FB Olomouc Tourism

Štítky Turistika, vizuál, prezentace, vizuál Olomouc, František Palacký, svatá Pavlína, grafika, Univerzita Palackého, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Superhrdinové Palacký a svatá Pavlína. Olomouc společně s univerzitou představila nový vizuál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.