Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

FOTOGALERIE: Přestavba kina Central finišuje, Olomouci má přinést variabilní kulturní prostor

Zatím panuje v části budovy Muzea umění v centru Olomouce stále stavební ruch, termín dokončení rozsáhlé rekonstrukce kina Central se ale blíží. Multifunkční kulturní prostor se má otevřít ještě v letošním roce. Roky opuštěné místo má nabídnout divákům i variabilní uspořádání sálu a s tím spojené netradiční možnosti pro umělecká vystoupení.

Stavbaři v budově Muzea umění Olomouc montují sádrokartony či natahují omítky, to už jsou ale pouze finální stavební úpravy na dlouho připravované rekonstrukci kina Central dříve označovaného také jako kino Moskva. Část budovy z poloviny 19. století prošla v uplynulých měsících náročnějšími úkony. Pod stavbou byly studny, potíže se spodní vodou řeší nový drenážní systém. Dvě neobvyklé čerpací jímky zůstaly v podzemní části zachovány. Jedním ze složitějších úkolů bylo podle stavbyvedoucího Rostislava Krenara také vytvoření nové výtahové šachty, kterou museli pracovníci vysekat do skály. Nyní už může probíhat montáž samotné technologie pro vertikální přesun návštěvníků a zaměstnanců instituce.

V rozlehlém olomouckém domě s bohatou historií se začne zřejmě od letošního podzimu psát nová kapitola kina Central. „Velká scéna je koncipována tak, že umožní různé varianty uspořádání jevištního a hledištního systému. Buď se může jedná o klasické kukátko, kdy jde o běžnou podobu hlediště a před ním umístěného jeviště s portálem. Nebo může díky elevacím z obou stran vzniknout poloaréna. Další variantou například pro koncerty je možnost vyklizení sálu zasunutím elevace a v tom momentě sál pojme až čtyři sta diváků na stání,“ přiblížil Alexandr Jeništa z Muzea umění Olomouc (MUO), státní příspěvková organizace má tento kulturní prostor ve správě.

Kapacita sálu s využitím elevací, tedy stupňovitých teleskopických systémů pro sezení diváků, bude podle něj proměnlivá. „Plánujeme i malé komorní performance a projekty. V poloaréně se dostaneme někam ke stovce diváků, při plném kukátku můžeme nabídnout přibližně sto padesát míst. Uvidíme, jak bude divácky fungovat balkon, který není využitelný na všechna scénická uspořádání,“ dodává.

Variantou B pro přístavbu Červeného kostela byla zlatá barva, prozradil architekt Miroslav Pospíšil

Přibližně sedm let uběhlo od úvodních návrhů na přestavbu Červeného kostela v centru Olomouce až ke slavnostnímu otevření, které původně sakrální stavbu znovu zpřístupní veřejnosti. Podobu kulturního centra s moderní přístavbou navrhl tým...

Tato část rozlehlé budovy se nachází v suterénu, o patro výš se finalizuje foyer, přes které se bude vcházet do kina hlavním vstupem z Denisovy ulice. Prostor znají dřívější návštěvníci Divadla hudby, které je ale spolu s takzvanou zkušebnou zařazené až do další etapy rekonstrukce. „Měly by přijít na řadu se stavbou budovy Středoevropského fóra. Doufáme, že to bude jedna z prvních etap projektu SEFA, tak by mohlo dojít k realizaci někdy kolem roku 2026,“ říká vedoucí produkčního oddělení MUO Jeništa.

V přední části nyní rekonstruovaného sálu již stavbaři odstranili část stropního podhledu, aby vytvořili prostor pro zavěšení různých technologických komponentů potřebných pro divadelní vystoupení. V plánu je i další závěsný systém uprostřed místnosti, který specialisté také osadí světly, projektory a dalšími prvky. „Abychom nemuseli nabízet jen klasické divadlo, ale abychom se mohli věnovat i různým experimentům. K dispozici bude také pět jevištních tahů a po celém obvodu sálů budou možnosti dalšího připojení technologií. Zvuk by měl být podle mě taky na velmi vysoké úrovni. Při posouzení technologické výbavy, variability a velikost si troufám říct, že podobný prostor v Olomouci v současnosti zřejmě nebude. Moravské divadlo je větší a poměrně slušně vybavené, ale jde o klasické měšťanské divadlo, ve kterém variabilita příliš není možná,“ uvažuje Jeništa.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Kultura, rekonstrukce, kino Central, Muzeum umění, Olomouc, stavba, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Přestavba kina Central finišuje, Olomouci má přinést variabilní kulturní prostor  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.