Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Nejstarší dochovaný monoxyl je deset let součástí expozice Vlastivědného muzea v Olomouci

Už deset let lze v olomouckém Vlastivědném muzeu obdivovat expozici Příběh kamene. Její součástí je mimo jiné i dva tisíce let staré keltské plavidlo monoxyl. Ten byl nalezen na břehu mohelnického jezera a je nejstarším dochovaným plavidlem z jednoho kmene v České republice.

Monoxyl do Vlastivědného muzea v Olomouci přivezl jeho tehdejší ředitel Jaroslav Peška. Ten si v roce 1999 všiml kmene stromu, který vyčníval z hladiny mohelnického jezera. „Při bližším ohledání zjistil, že jde o loď převrácenou dnem vzhůru. Její záď vyčnívala nad vodní hladinu a přední část byla zabořena do jílového sedimentu,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí muzea Vladimíra Harcsiková.

Kvůli možnosti poškození keltského člunu bylo potřeba jej urychleně vyzvednout z jezera. „Během uvolňování člunu se v náplavové vrstvě podařilo objevit několik zahrocených kůlů o průměru asi 20 centimetrů v rozestupech šesti až sedmi metrů od sebe,“ vylíčil nález archeolog muzea Lukáš Hlubek. Podle něho kůly původně vytvářely dvě rovnoběžné řady, což by mohlo znamenat, že v místě nálezu mohlo existovat menší molo, případně přístaviště.

Výstava Tomáše Vincence v Kamenném sále na Plumlovském zámku dýchá magickou atmosférou

Návštěvníci Plumlovského zámku na Prostějovsku mohou až do konce sezony ve zdejším Kamenném sále obdivovat obrazy výtvarníka Tomáše Vincence. Spojení unikátního prostoru a neobvyklých olejům známého prostějovského umělce vytváří ojedinělou...

V muzeu podrobili odborníci monoxyl mikrobiologickému průzkumu a posouzení stavu dochovaného dřeva. „Aby se předešlo předčasnému vyschnutí a zborcení dřeva, musela být na nádvoří muzea zbudována provizorní nádrž s vodou z mohelnického jezera,“ vysvětlila mluvčí.

Poté přišla práce restaurátorů, kteří plavidlo očistili od různých nánosů a do vany s čistou vodou přidali konzervační roztok. „Celý proces restaurování jsme konzultovali s řadou odborníků, nicméně největší oporou nám byli kolegové z brněnského Archeologického ústavu Akademie věd České republiky,“ přiblížil pracovní postup Milan Stecker, restaurátor vlastivědného muzea. Mluvčí doplnila, že po ohledání našli odborníci na trupu lodi stopy po kovových nástrojích.

Monoxyl je ručně vydlabané plavidlo z jednoho kmene zhruba dvě stě let starého dubu a dosahuje délky deset a půl metru s výškou 60 centimetrů. Nejširší je v poslední čtvrtině člunu, kde dosahuje šířky přes jeden metr.

Podle archeologa Hlubka se podobné lodě vyskytovaly v Evropě v době kamenné, bronzové i železné. „V České republice jsou datovány zejména do raného středověku, mezi šestým a dvanáctým stoletím, s tím, že jejich nálezy registrujeme jak z Čech, tak z Moravy,“ doplnil archeolog.

Festival Olomouc (o)žije opět ovládne centrum města. Vystoupí až stovka hudebníků

Obyvatelé Olomouce se mohou opět těšit na jeden z největších pouličních festivalů Olomouc (o)žije. Ulice města obsadí stovka hudebníků, letošní třetí ročník doplní i komunitní snídaně či výstava olomouckých fotografů. Akce se uskuteční v sobotu...

Stáří monoxylu určili laboratorní odborníci na základě odebraných vzorků jak z mohelnického člunu, tak objevených kůlů. Podle analýzy letokruhů dřeva zjistili, že strom byl pokácen mezi lety 281 a 301 před naším letopočtem. „Tyto letopočty odpovídají mladší době železné, kdy na Moravě sídlili z antických pramenů známí Keltové. Ostatně v okolí jezera evidujeme také keltské sídliště a je možné předpokládat jejich vzájemnou spojitost,“ dodal Hlubek.

„Podle propočtů britského badatele J. S. Rogerse, který se zabývá lodní dopravou, mohl tento člun uvézt tři osoby a ještě dalších 880 kilogramů nákladu,“ uvedla mluvčí. Podle ní by se právě z tohoto důvod udal mohelnický monoxyl označit za obchodní loď. V současnosti jde podle ní také o vůbec nejstarší dochované plavidlo podobného typu v České republice.

Příběh kamene – expozice geologie, archeologie a lapidária Vlastivědného muzea v Olomouci je dostupná v barokních sklepních prostorách paláce bývalé jezuitské univerzity na Denisově ulici č. 30. Poprvé se návštěvníkům otevřela před deseti lety, tedy v roce 2013. „V současné době mohou návštěvníci na deseti tematických stanovištích obdivovat keltský monoxyl, kovové nástroje a především kámen, který je zde představen v různých formách: jako hornina, poté opracovaný do podoby nástroje, a nakonec přetvořený v umělecké dílo,“ dodala na závěr mluvčí.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vlastivědné muzeum v Olomouci

Štítky monoxyl, keltské plavidlo, doba železná, Mohelnice, mohelnické jezero, Olomouc, Olomoucko, Vlastivědné muzeum, muzeum, expozice, plavidlo, člun

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejstarší dochovaný monoxyl je deset let součástí expozice Vlastivědného muzea v Olomouci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.