Počasí dnes20 °C, zítra25 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Hejtmanství získalo bývalou robotárnu v Šumperku. Zatím nerozhodlo, co zde bude

Olomoucký kraj získal od státu dvě budovy a pozemky v areálu bývalé takzvané robotárny v Šumperku. Hejtmanství zatím nerozhodlo, co zde bude. Celá záležitost s robotárnou prochází vývojem, sdělil hejtman Josef Suchánek. Areál sloužil od roku 1889 jako zemská donucovací pracovna, v období druhé světové války ho využívalo gestapo.

Škoda Group bude v Šumperku modernizovat lokomotivy pro Egypt. Začne tak obří zakázka za miliardy

Škoda Group ve svém závodě v Šumperku začne modernizovat lokomotivy pro Egypt. Skupina tak odstartuje expanzi do Afriky, kde s Egyptskými státními drahami podepsala obří zakázku na modernizaci a údržbu minimálně 280 diesel-elektrických lokomotiv....

"Jedná se o bývalou administrativní budovu a budovu skladů, a to včetně pozemků tvořících nádvoří v areálu šumperské robotárny," sdělila mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Michaela Tesařová.

Stát na hejtmanství převedl nepotřebnou budovu s pozemkem v celkové hodnotě přes 4,5 milionu korun. "Nejedná se o dar od státu, ale o výměnu nemovitostí v hodnotách jedna ku jedné, byť to formálně nebyla výměna, ale dva dary nemovitostí. Jeden my státu, druhý stát nám," uvedl hejtman Josef Suchánek (PirSTAN). Hejtmanství v tomto areálu zároveň odkoupilo dům s pozemkem za 5,2 milionu korun.

Areál bývalé robotárny v Šumperku sloužil od roku 1889 jako zemská donucovací pracovna. V období druhé světové války ho využívalo gestapo, které v něm zřídilo vězení. V letech 2012 až 2016 Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje využíval objekt jako náhradní prostory po dobu výstavby nové požární stanice a sídla územního odboru v Šumperku. 

"Po jejím dokončení se část objektu bývalé robotárny stala pro hasičský záchranný sbor nepotřebným majetkem, který byl proto dle zákona a o majetku státu předán ÚZSVM. Další část objektu využívá Vlastivědné muzeum v Šumperku, které zde má umístěny řemeslnické a preparátorské dílny," uvedla Tesařová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto uzsvm.cz

Štítky robotárna, muzeum, Šumperk, kulturní dům, pozemek, druhá světová válka, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Hasičský záchranný sbor, Olomoucký kraj, Vlastivědné muzeum v Šumperku, pracovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtmanství získalo bývalou robotárnu v Šumperku. Zatím nerozhodlo, co zde bude  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.