Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Mezinárodní varhanní festival se vrací do Olomouce. Představí se interpreti z Francie či Maďarska

Po několikaleté přestávce se Mezinárodní varhanní festival vrací do olomouckého kostela svatého Mořice. Po dokončení rekonstrukce Englerových varhan se v Olomouci opět představí špičkoví interpreti z Česka, ale i ze zahraničí. Festival proběhne od 4. do 18. září.

Hlavním nástrojem festivalu jsou Englerovy varhany v chrámu sv. Mořice, které v posledních dvou letech prošly rekonstrukcí. Jde o největší varhany v České republice a patří mezi největší ve střední Evropě. V kostele sv. Mořice se uskuteční čtyři z pěti koncertů.

Letos již pětapadesátý ročník festivalu pořádá Moravská filharmonie Olomouc. „Mezinárodní varhanní festival Olomouc patří ke stěžejním kulturním a společenským událostem naší i mezinárodní hudební scény. Pro nás je festival nepostradatelným začátkem sezony,“ uvedl ředitel filharmonie Jonáš Harman.

Zpříjemněte si závěr prázdnin s Týdnem kultury ve Velkých Karlovicích. Získejte vstupenku grátis

Cirkusové šapitó v malebném údolí Beskyd, kouzelná atmosféra srpnových večerů a skvělá představení, která vás rozesmějí i nadchnou. Takový bude Týden kultury na Valašsku - od čtvrtka 17. do středy 23. srpna ve Velkých Karlovicích. Udělejte si...

Slavnostní zahajovací koncert v podání Kateřiny Málkové proběhne v pondělí 4. září. Obohatí ho vystoupení jednoho z nejvýraznějších žesťových souborů u nás, Moravia Brass Bandu. Při dalších čtyřech koncertech se představí i interpreti ze zahraničí

„Největšími letošními hvězdami budou David Cassan z Francie a Balázs Szabó z Maďarska. Vynikající německý varhaník Axel Flierl provede stěžejní díla francouzských a německých skladatelů,“ nalákal na program dramaturg festivalu Karel Martínek. Velkým zpestřením má také podle něj být koncert pro dvoje varhany a dva varhaníky. Ten se jako jediný uskuteční v katedrále sv. Václava.

Mezinárodní varhanní festival je nejstarší akcí tohoto typu u nás. Festival založil v roce 1969 varhaník a organolog Antonín Schindler. Vstupenky na letošní koncerty, které se konají tradičně v pondělky a čtvrtky, lze zakoupit na webu Moravské filharmonie Olomouc, v informačním centru na Horním náměstí či hodinu před začátkem na místě.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky festival, kultura, varhany, Olomouc, Englerovy varhany, koncert

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodní varhanní festival se vrací do Olomouce. Představí se interpreti z Francie či Maďarska  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.