Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Divadlo Tramtarie zahájilo letní festival veleúspěšnou komedií a doufá v překonání rekordu

Ovacemi ve stoje ocenili diváci úvodní představení Kabaret nahatý Shakespeare právě začínajícího festivalu Olomoucké nejen shakespearovské léto. Divadlo Tramtarie uvede během letní venkovní akce devět večerních představení a tři pohádky pro děti. Přehlídka v kulisách parkánu Konviktu se tradičně těší značnému zájmu publika.

Festival Olomoucké nejen shakespearovské léto potrvá do 20. srpna. Pro divadlo Tramtarie s domovskou scénou o kapacitě 80 diváků podle produkční Vlasty Pechové představuje letní divadelní přehlídka zároveň vzpruhu, představení zde může najednou navštívit až pětinásobek diváků. Řada z inscenací je přitom již téměř vyprodána.

Loni navštívily festival rekordních více než čtyři tisíce diváků. „Doufáme, že letos ten rekord opět překonáme. Podle předprodejů to vypadá velmi nadějně. Jen na první dva dny, kdy hrajeme hitovku Kabaret nahatý Shakespeare, je prodáno už téměř 800 vstupenek. Když to převedu na kapacitu našeho malého komorního divadla, je to jako bychom vyprodali deset představení za dva dny. Je to úžasné, ten zájem nás moc těší,“ prohlásila produkční Pechová.

Růže i lilie pro dědičku sídla. Zámek v Náměšti na Hané rozkvetl květinovou výstavou

Působivé květinové instalace propojené s bohatě zdobenými zámeckými interiéry už mají v Náměšti na Hané pevnou tradici. V tomto týdnu se koná další ročník výstavy Květiny pro zámeckou paní, která je letos spojená s dědičkou sídla – Marií Rózou...

Divadlo přitom musí počítat i s nepřízní počasí, které ohrožovalo hned zahájení festivalu. Po celý den v Olomouci pršelo, zahajovací představení se nakonec odehrálo. „Deště se nebojíme, máme za sebou už řadu festivalů, víme, že se to dá zvládnout. V minulosti jsme z důvodu nepřízně počasí rušili představení jen opravdu výjimečně. Proti dešti máme pláštěnky, které budou k zakoupení i na místě. Naše komedie je pobaví tak, že nebudou vnímat pár kapek, které je možná skropí. Vždyť o tom je také krása open-air festivalů, že nevíte, jak to nakonec všechno dopadne,“ dodala Pechová.

Festival zahájil ve středu divácky nebývale oblíbený a úspěšný Kabaret nahatý Shakespeare, se kterým Tramtarie sklízí úspěchy déle než pět let. I další letní večery budou patřit oblíbeným inscenacím z repertoáru Divadla Tramtarie. Poprvé se na parkánu Konviktu představí novinky letošní divadelní sezony, patřit mezi ně bude například komedie Válka Roseových a Smrt jim sluší, které měly premiéru v listopadu a v květnu. Mezi další lákadla festivalu patří Fat cabaret: lásky, strach a zen nekonfekčních žen i romanticko-dobrodružný román Tři mušketýři, který měl premiéru loni v létě. Kromě svých inscenací nabídne přehlídka 18. srpna také koncert Jaroslava Svěceného.

Letní festival Divadla Tramtarie byl poprvé třídenní a konal se na nádvoří olomoucké radnice. Na parkány Uměleckého centra Univerzity Palackého se přesunula přehlídka ve druhém ročníku. I tehdy byl festival třídenní a navštívila ho tisícovka lidí. Poté se protáhl o další dny. Nyní na festival každoročně zamíří kolem 3000 až 4000 diváků. Kapacita domovské scény divadla ve Slovanském domě je osm desítek diváků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Divadlo Tramtarie

Štítky Kultura, festival, divadlo, divadlo Tramtarie, Olomoucké shakespearovské léto, konvikt, představení, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo Tramtarie zahájilo letní festival veleúspěšnou komedií a doufá v překonání rekordu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.