Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

V muzeu v Olomouci finišuje veleúspěšná výstava Dětský svět. Skončí příští týden, sál čeká oprava

Ve Vlastivědném muzeu v Olomouci pomalu končí veleúspěšná výstava hraček s názvem Dětský svět - dítětem v 19. a 20. století. Otevřená bude do konce příštího týdne, poté největší výstavní sál sv. Kláry obsadí stavebníci, kteří zde budou opravovat klenby bývalého kostela.

Za devět měsíců výstavu zhlédlo zhruba 13 tisíc návštěvníků, zařadila se tak mezi největší projekty muzea. Kvůli havarijnímu stavu stropu musela být na začátku tohoto roku pět týdnů uzavřena, strop musel být provizorně zajištěn. Další výstava se v sále uskuteční až příští rok v září.

Praskliny se ve stropu sálu sv. Kláry objevily v lednu, projevily se drolením omítky ze stropu. "Po provizorním zajištění stropu lešením a záchytnými bezpečnostními plachtami a znovuotevření sálu probíhal ve výstavních prostorách pravidelný monitoring stavu prasklin a konzultace s odborníky. Výstava Dětský svět bude podle plánu ukončena 27. srpna, následně budou probíhat práce na rozebrání výstavy a na podzim do sálu nastoupí dělníci, kteří budou klenební oblouky opravovat," uvedla mluvčí muzea Vladimíra Hacsiková.

Výběrové řízení na opravu stropu vypsal Olomoucký kraj, který je zřizovatelem muzea. "Časový rozsah stavebních prací je plánovaný na téměř sedm měsíců. Výstavní plán muzea ohrožen není, protože již na začátku letošního roku bylo zřejmé, že opravy proběhnout musí. Na první výstavu v nových opravených prostorách sálu sv. Kláry se mohou návštěvníci těšit již v září 2024, kdy bude zahájena výstava Kouzlo palných zbraní," doplnila Hacsiková.

Policie obvinila tři lidi z dotačního podvodu ve Vlastivědném muzeu v Olomouci, který se týká projektu Virtuální muzeum ve výuce. Škoda je 14 milionů korun, mezi obviněnými je i člověk stíhaný již od roku 2021. Obviněným policie zabavil hotovost a...

Dětský svět je tak poslední výstavou v tomto sále před nadcházející rekonstrukcí. Podle zástupců muzea byl výstavní projekt velmi úspěšný. Výstava návštěvníkům od konce loňského roku přibližovala, jak se za posledních 200 let proměnilo dětství. "Výstava je unikátní také ve své celistvosti. Nabízí spoustu hraček, ale také informace provázející dětství každého z nás od porodu až po hry a volný čas. V expozici nechybí dobové věci, spousta hraček, ale také interaktivní prvky jako je skluzavka nebo dokonce speciální počítačová hra," dodala Hacsiková.

Výstava je tematicky rozdělena do jednotlivých životních fází, které se životem dítěte bezprostředně souvisí. Návštěvník tak projde obdobím těhotenství, porodem a péčí o malé dítě. Další část se věnuje školským zařízením všech typů, opomenuta není ani dětská móda. V neposlední řadě výstava upozorňuje i na to, že se změnil způsob trávení volného času.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vlastivědné muzeu v Olomouci

Štítky klenba, praskliny, opravy, výstava, konec, muzeum, oprava, hračka, Olomouc, Vlastivědné muzeum v Olomouci, zaniklý kostel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V muzeu v Olomouci finišuje veleúspěšná výstava Dětský svět. Skončí příští týden, sál čeká oprava  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.