Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Policie stíhá tři lidi za dotační podvod ve Vlastivědném muzeu. Obstavila jim majetek, škoda je 14 milionů

, aktualizováno 16. června 2023, 18:39

Policie obvinila tři lidi z dotačního podvodu ve Vlastivědném muzeu v Olomouci, který se týká projektu Virtuální muzeum ve výuce. Škoda je 14 milionů korun, mezi obviněnými je i člověk stíhaný již od roku 2021. Obviněným policie zabavil hotovost a obstavila majetek, hrozí jim až deset let vězení. Podle Radiožurnálu jsou dva z obviněných bývalý ředitel muzea Břetislav Holásek a bývalý náměstek primátora Olomouce za ČSSD Miroslav Petřík.

O tom, že do machinací s dotacemi jsou zapleteni mimo jiné Břetislav Holásek a Miroslav Petřík, se v kuloárech mluvilo už dlouho. Neoficiálně a nepřímo to potvrzovali lidé, kteří měli o vyšetřování informace. Holásek se nyní přímo nevyjádřil, stanovisko Petříka zatím není k dispozici.

"Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování v uplynulých dnech zahájili trestní stíhání tří osob v případu podezření na manipulaci s veřejnými zakázkami Vlastivědného muzea v Olomouci dotovanými z prostředků Evropské unie. Tento případ spadá do působnosti Úřadu evropského veřejného žalobce a týká se věci, ve které bylo zahájeno trestní stíhání jedné osoby v listopadu 2021," potvrdil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Jaroslav Ibehej.

Stíhání tří osob, mezi kterými je i osoba obviněná v roce 2021, bylo zahájeno pro zvlášť závažné zločiny dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie. Dvě osoby jsou stíhány pro zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Jeden z obviněných jako pachatel a druhý jako účastník. Jedna osoba je navíc obviněna z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby.

"Nová obvinění se týkají projektu Virtuální muzeum ve výuce - využití nových digitálních technologií v propojení formálního a neformálního vzdělávání se škodou ve výši kolem 14 milionů korun," podotkl Ibehej. 

Ve spolupráci s Úřadem evropského veřejného žalobce kriminalisté obviněným osobám zajistili finanční prostředky v celkové výši asi jeden milion korun na případnou pokutu a nemovitosti v hodnotě, která odpovídá výši způsobené škody. Obviněným hrozí až 10 let za mřížemi.

Kriminalisté zasahovali ve Vlastivědném muzeu Olomouc. Kvůli veřejné zakázce

Ve Vlastivědném muzeu Olomouc proběhl zásah policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) kvůli podezření z korupce a praní špinavých peněz. Kriminalisté provedli také několik domovních prohlídek a zahájili trestní stíhání...

Úřad evropského veřejného žalobce
Tři lidé byli obviněni z dotačního podvodu v rámci vyšetřování vedeného Úřadem evropského veřejného žalobce ve Zlíně pro podezření z manipulace s veřejnou zakázkou ve Vlastivědném muzeu v Olomouci. Obžalováni jsou veřejný činitel, který pro muzeum pracoval, a další dva bývalí zaměstnanci. Podle důkazů nejméně 14 členů týmu zdánlivě pracujících na projektu nevyvíjelo žádnou činnost. 

V listopadu roku 2021 policie uvedla, že kvůli veřejným zakázkám ve Vlastivědném muzeu v Olomouci obvinila jednoho člověka z úplatkářství a z praní špinavých peněz. Ředitelem muzea tehdy byl Břetislav Holásek. "Policisté zde byli a odnesli si některé dokumenty. Ale víc k tomu kvůli vyšetřování nemůžeme říct," reagoval tehdy stručně Holásek. Už několik měsíců předtím se rozhodl na funkci rezignovat, ve funkci ho pak vystřídal bývalý ředitel festivalu Academia film Olomouc Jakub Ráliš

Podle něho vyšetřování nijak neohrožuje chod muzea. "Jde o lidi, kteří už v muzeu nepracují. S policií jsme po celou dobu spolupracovali a v případu vystupujeme jako poškození. Na chod muzea to vliv nemá," ubezpečil. 

Muzeum patří mezi největší kulturní instituce v regionu, jeho zřizovatelem je Olomoucký kraj. Vlastní přes milion sbírkových předmětů a z hlediska rozsahu sbírky se řadí mezi největší muzea v České republice.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Vlastivědné muzeum v Olomouci

Štítky podvod, dotace, obvinění, policie, kriminalita, Vlastivědné muzeum, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie stíhá tři lidi za dotační podvod ve Vlastivědném muzeu. Obstavila jim majetek, škoda je 14 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.