Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Součástí zrekonstruovaného Červeného kostela v Olomouci je také harmonium

Zrekonstruovaný Červený kostel, který je součástí Vědecké knihovny v Olomouci, zdobí vzácné koncertní harmonium. Tento historický hudební nástroj, který postavila firma M. Hörügel v Lipsku, zapůjčila kostelu k trvalému využívání první soukromá expozice harmonií v České republice.

V prostorách kostela harmonium instalovali ve čtvrtek. „V Červeném kostele byly původně varhany, které byly v 60. letech prodány a dnes se nacházejí v Chudobíně. Kostel, který se nedávno slavnostně otevřel a má nádherné prostory, je tak nyní bez nástroje, což mi přišlo líto. Vzhledem k tomu, že naše muzeum harmonií je největší muzeum ve střední Evropě a zároveň největší sbírkou v Česku se stovkou nástrojů v současnosti, nabídl jsem, že kostelu bezplatně natrvalo velké koncertní harmonium zapůjčíme,“ uvedl varhaník Ondřej Mucha, který se svým švagrem Janem Tomankem založili první soukromou expozici harmonií v republice.

Pro olomoucký novogotický Červený kostel vybrali zástupci expozice nástroj tak, aby byl vizuálně v novogotickém stylu a šlo zároveň o koncertní velký model. „Tento historický nástroj je ojedinělým a unikátním výrobkem firmy M. Hörügel, neboť se jedná o čistě zakázkovou výrobu,“ doplnil Mucha, který je zároveň první český koncertní hráč na harmonium.

Deset premiér a nová scéna v Červeném kostele. Moravské divadlo představilo plán na novou sezonu

Do svého repertoáru zařadí Moravské divadlo Olomouc pro nadcházející sezonu celkem deset premiérových titulů a plánuje také návrat oblíbených klasik. Na inscenacích se budou podílet přední čeští tvůrci. Baletní soubor připravuje světovou premiéru...

Olomouc si pro zapůjčení nástroje zástupce expozice vybral záměrně – studoval zde totiž varhanní virtuos, hudební pedagog a skladatel Bedřich Antonín Wiedermann, jehož odkazem se Mucha intenzivně zabývá. Letos v listopadu uplyne 140 let od jeho narození, a právě dvěma půlhodinovými koncerty během Dnů evropského dědictví Mucha jeho odkaz přiblíží také posluchačům v Červeném kostele. „V listopadu zde plánuji velký recitál z díla Bedřicha Antonína Widermanna právě k tomuto výročí,“ doplnil.

Harmonium se v Červeném kostele rozezní poprvé při koncertech během Dnů evropského dědictví. Ty by měly proběhnout příští víkend  9. a 10. září.

První soukromá expozice harmonií v České republice se sídlem v Prostějově vznikla loni, v současné době obsahuje téměř stovku harmonií mapujících stoletou historii tohoto hudebního nástroje od předních výrobců. Červený kostel na třídě Svobody, v němž se nyní jedno z nich nachází, se slavnostně otevřel letos v květnu.

Bývalý depozitář knih Vědecké knihovny v Olomouci se po dva a půl roku trvající rekonstrukci proměnil v moderní kulturní centrum se sálem pro 200 lidí. Hostí nejen výstavy, přednášky, ale i projekty Moravské filharmonie či místních divadel. Náklady na rekonstrukci byly 172 milionů korun, z dotací se Olomouckému kraji vrátilo 133 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Facebook Vědecké knihovny v Olomouci

Štítky Červený kostel, Olomouc, harmonium, kultura, kostel, Ondřej Mucha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Součástí zrekonstruovaného Červeného kostela v Olomouci je také harmonium  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.